Емблематични за стара Дупница сгради губят автентичност

Последното свидетелство за тютюневата индустрия, развивала се в миналото в Дупница, е тютюневият склад „Никотеа“ на ул. „Христо Ботев“№36, срещу дома на писателя Димитър Димов. Твърди се, че именно „Никотеа“ е прототип на „Никотиана“ от романа на Димитър Димов „Тютюн“. След санирането на сградата, което и в момента продължава, тя изгуби автентичния си вид.
Снимки: Камертон

 

Емблематични за стара Дупница сгради губят автентичност при ремонтни дейности, предприети от техните собственици.  Сред тях е последният, съхранен по случайност, в града тютюнев склад, свидетелство за развитието на тютюневата индустрия тук в миналото. Това е складът „Никотеа“ на ул. „Христо Ботев“ № 36. Той се намира срещу мястото, където е бил домът на писателя Димитър Димов, за което в момента напомня само една паметна плоча.  

 

Така изглежда вече тютюневият склад "Никотеа"

 

"Никотеа" в миналото, снимка: Исторически музей - Дупница

 

Макар и да няма категорични доказателства, се смята, че именно този склад е прототип на „Никотиана“ от романа „Тютюн“ на Димов.  Директорът на Историческия музей Анелия Геренска смята, че това е така, тъй като в романа се описва реката покрай склада „Никотеа“, има точно описание и на близки до него сгради в района на настоящите Спортна зала и бившия Младежки дом.  

 

 

Паметната плоча на Димитър Димов срещу склада "Никотеа"

 

Връзка с Дупница, макар и не конкретно с обсъждания склад, е и прототипа на експерта на „Никотиана“ Костов в романа „Тютюн“. Утвърдено е мнението, че това е Кочо Апостолов – млад човек без средства, започнал своя път като чиновник във фирмата на Крум Чапрашиков „Ориенттабако“ в неговия роден град Дупница, работил като експерт и после като директор на пловдивския клон, накрая станал самостоятелен търговец.

 

"Никотеа" в ремонт

 

По-възрастни наши съграждани също така твърдят, че складът „Никотеа“  е използван и при заснемането на някои от кадрите във филма „Тютюн“ от 1961 година, в който главна роля има дупничанката Невена Коканова.

 

Кадър от филма "Тютюн"

 

Сградата е построена през 1921 година. Затова доскоро свидетелстваше автентичен надпис на фасадата, който бе полуразрушен, а след санирането вече е заличен.  Настоящият собственик направи реверанс към историята и поръча изписването на годината „1921“ върху фасадата, без другия надпис, който стоеше под година - „Тютюнев склад“, но така или иначе автентичността вече е загубена.

 

 

Друга емблемантична сграда, която в момента е в ремонт, е жълтата къща на площад „Свобода“, точно срещу стария Мързел и в началото на пешеходната алея към Спортната зала.  Ремонтните дейности на красивата къща гледат с притаен дъх дупничани, които ценят стария облик на Дупница, както по естетически, така и по емоционални причини. „Тази къща присъства на всички стари снимки на централния площад, големите витрини на магазина на първия етаж на къщата вече развалиха автентичния й вид, дано да се запази поне нагоре“, споделиха пред „Камертон“ съграждани.  От това, което до момента се вижда, цветът на сградата ще бъде запазен, но някои от елементите на старата фасада вероятно ще се променят.  

 

 

 

Собствениците и на двете сгради не нарушават по никакъв начин закона или местните наредби за строителство и архитектура. Въпреки историческата си стойност, тютюневият склад „Никотеа“ не е паметник на културата и никога не е бил дори деклариран като такъв. Ремонтът му пък беше неизбежен, тъй като сградата бе станала опасна, а реставрация в автентичен вид би излязла доста по-солено на собствениците.  Колкото до старите къщи в Дупница, към собствениците им няма никакви изисквания относно промени в техния архитектурен изглед при извършване на ремонтни дейност.  Същото се отнася и за новото строителство. Това е причината за архитектурния кич в града.