Отново ще се вият хора в Дупница и на Езерата

На 9-ти юни откриват деветото издание на Фолклорния фестивал „Рила ни гледа“
Снимка: rilanigleda.com

 

Няма опасност да се загуби интересът на дупничани към автентичния фолклор.  Благодарение на щедростта на Община Дупница към местните фолклорни хореографи десетина дни след закриването на  17-ия Международен фестивал „Мир на Балканите“ предстои откриването на 9-ия Национален фестивал „Рила ни гледа“. 

 

Както е известно, и двата феста се финансират от Община Дупница. Разликата между двата форума е, че „Мир на Балканите“ показва фолклорното многообразие на различни народи, а „Рила ни гледа“ дава поле на изява на хореографите на обработени фолклорни песни и танци. Освен това предстоящият фестивал има конкурсен характер и участниците в него плащат такса. Организатор е общинският съветник от ГЕРБ Дилиана Диканска, любимка на дупничани, практикуващи т.нар. фолк фитнес.

 

За втора поредна година в рамките на фестивала ще бъде открита „Улица на занаятите“. Тя ще бъде обособена в парк „Рила“, където се провежда ежегодния форум. Тази година ще има и международно участие. Откриването е на 9-ти юни и ще продължи до 11-ти юни. В първия фестивален ден ще се проведат надпяванията и надиграванията. В сутрешния блок е включена конкурсната програма на децата, а в следобедния – на възрастните. Вечерта ще се проведе церемонията по награждаването, рецитал на Иван Дяков и нестинарски игри.

 

На 10-ти юни е организирана разходка до Седемте рилски езера. На Дъновистката поляна ще се извият в три кръга български народни хора. На 11-ти юни международните групи ще посетят Рилския манастир и Стобските пирамиди.