18 години без Невена Коканова

Актьори и общински служители почетоха паметта на голямата българска актриса, родена в Дупница, Невена Коканова.
Снимки: Камертон

 

Дупница отдаде почит на Невена Коканова. По повод 18-годишнината от смъртта на родената в Дупница легендарна актриса бяха поднесени цветя пред барелефа й на сградата на общинския драматичен театър, който от 2002 г. носи нейното име. С едноминутно мълчание актьори, театрали и служители на общината отдадоха почит към Невена Коканова.

 

Актрисата Василка Сумева припомни едни от най-емблематичните роли на Коканова в българското кино, биографични данни, както и нейната роля за развитието на киното и театъра в България. Истински великите актьори са точно тези, които са най-естествени, земни и непринудени“ , каза Василка Сумева, цитирайки откъс от книгата на Георги Тошев за Невена Коканова „Коя съм аз“.

 

Директорът на дупнишкия театър Славчо Пеев изрази впечатленията си от личното си познанство с незабравимата актриса. Театъра в Дупница е кръстен на нейно име, което е истинското лице и място на Невена Коканова. Венчето, това бе най-любимито обръщение към нея от всички, които я познаваха. Тя бе невероятно мъжко момиче. Всички актьори, които сме работили с нея, много я обичахме. Венчето бе актриса с голям чар и силно присъствие. Години наред игра самата себе си. Въпреки нейните тежки здравословни проблеми успя да забременее. Това наистина бе голяма радост за нея, появата на Теодора. Невена отдаде всичко, което има и като майка, и като жена на дъщеря си Тейка, както я наричаше. На снимки Невена усещаше къде пада светлината, малко преди да снеме кадъра и леко на сантиметър-два заставаше така, че да се получи най-страхотното лице на този свят. Тя беше свят човек и никак не преувеличавам. Бяхме много близки с нея, много хора още си я спомнят, тя бе едно уникално същество, което си отиде от нас“, завърши Славчо Пеев. 

 

В неделя, 3-ти юни, се навършват 18 години от смъртта на родената в Дупница актриса. Тя си отиде от този свят през 2000 г., на 61 години.  

 

Не стана ясно защо пометното събитие се организира два дни по-рано.