Започва сезонът на вандалското бране на липата в Дупница

Медиите отново безмислено ще констатират вандалщината, докато в града не остане и едно здраво липово дърво
Снимки: Камертон (архив)

 

Кметът Методи Чимев издаде забранителна заповед за бране на липов цвят. Кметската заповед е във връзка с разпоредбите в Наредбата за опазване на зелената система и  е валидна до приключване на цъфтежа. На заловените нарушители ще бъде наложена финансова санкция в размер от 50 до 5 000 лева.За изпълнението на заповедта отговарят служителите от "Контролно звено" и полицията.

 

Миналата година общинските контрольори са установили 34 нарушители. На петима са съставени актове, а 29 са санкционирани с фишове. Липовият цвят е конфискуван, съобщават от пресцентъра на кметството.

 

 

От прессъобщението не става ясно дали Общината е успяла да събере глобите. Както е известно, нарушителите са предимно от ромски произход. Циганите берат липовия цвят вандалски, така че унищожават дърветата и голяма част от тях вече са напълно изсъхнали.

 

По-големите нарушители от ромите -  незаконните пунктове за изкупуване на билката, където вандалите предават събраната липа,  досега нито една от компетентните институции не ги е установила и съответно не е преустановила дейността им. При липсата на активни действия в тази посока, медиите ежегодно само безмислено констатират вандалщината, докато здравите липови дървета с всяка година стават все по-малко.