Деца рисуваха по стиховете на поетесата Ира Димитрова

Дупнишката поетеса за втори път представи своята първа стихосбирка „Какво се случи“. За едноименното стихотворение от книгата в началото на месец май тя е била наградена в конкурса „Зрящи сърца“ на БНР за хора с увредено зрение.
Снимки: Камертон

 

Поетесата Ира Димитрова за втори път представи в Дупница своята първа стихосбирка за деца „Какво се случи“. Книгата съдържа 26 стихотворения и една едноактна пиеса. Стиховете са без илюстрации, като до всеки от тях е оставено празно място за собствена илюстрация на четящите.

 

Така много деца станаха съавтори на Ира Димитрова по време на презентацията на книгата. Те рисуваха тематични картини към стихотворенията. Разделиха се в отбори по двама и после прочетоха стиховете, като показаха и своите рисунки. Авторката пък ги изненада с картички с автограф и специални подаръци за участието им. 

 

 

Презентацията на стихосбирката събра много други деца и техните родители в сградата на бившата Ритуална зала в града. Там репетират танцьорите от  школата „Терпсихора“, с чиито изпълнения бе съпроводено събитието. Водещ беше техният художествен ръководител Владимир Евтимов, а останалите, които се погрижиха за доброто настроение на публиката бяха Детския хор към ОУ „Христаки Павлович“ и ВС „Арт Поп“.

 

Своята професионална оценка за стихосбирката на Ира Димитрова даде литераторката Мая Владимирова. „Книжката е едно прекрасно предизвикателство за нас големите читатели, както и за малките. Картините вътре са обрисувани чрез въображението на детето с много старание. Тази малка книжка всъщност не е малка по обем и техниката на изпълнение е много различна, защото се разтваря като албум. Интересното решение да провокира читателя на книгата да постави своя илюстрация вътре показва огромно доверие към публиката. Обикновено сме свикнали да търсим книжки за деца с илюстрации, но Ира дава възможност всеки да направи своя собствена илюстрация. Това е автор, който с много топлина си спомня за моментите, в които въпросите стоят и изпълват ежедневието на малките деца. Стихотворенията звучат нежно, спонтанно, разбираемо с детско слово. Римите са лесно запомнящи се и водят до една песенна мелодичност“, сподели впечатленията си Мая Владимирова. 

 

Ира Димитрова представи на събитието и непубликувани свои стихотворения, за които се надява да намерят място в нова стихосбирка. Едно от тях бе тематично свързано с 24 май - Ден на българската просвета и култура и славянска писменост.

 

Ира Димитрова живее в село Джерман, но е родена в Дупница. Завършила е основното си образование в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, село Джерман, след това учи в Гимназия „Христо Ботев“ и продължава образованието си в ЮЗУ „Неофит Рилски“, където завършва логопедия.  В началото на месец май тази година е била отличена за стихотворението „Какво се случи“ на конкурс „Зрящи сърца“ на БНР за хора с увредено зрение.