Култови бг рок парчета забиха „Хоризонт“ в Дупница

Рок група „Хоризонт“ отправи в Дупница посланието от своята кампания в подкрепа на българския език и българската музика, както и за излъчване на повече българска музика в радио ефира
Снимки: Камертон

 

Концертът на група „Хоризонт“ в Дупница снощи бе на косъм да се провали за втора поредна година. Причината отново щеше да бъде проливен дъжд. Вчера почти не валя през деня, но точно в часа на концерта се изсипа огромно количество дъжд, което за малко да откаже музикантите от проявата. За радост на най-големите фенове на бандата и тяхната подгряваща група „Симетрикс“, валежът намаля и позволи на публиката да остане пред сцената на открито. Тези, които не се отказаха да дойдат на площад „Свобода“, не съжаляват, тъй като „Хоризонт“ и „Симетрикс“ направиха голям купон.

 

 

Двете групи акцентираха в репертоарите си на български рок парчета. Прозвучаха култовите „До последен дъх“, „За мен отдавна хората говорят“, „Две следи“, „Бъди ми цвете“, „Не заспивам без теб“,  „Прекалено любопитни“, „Да те жадувам“ и други. Така музикантите от "Хоризонт" успяха да предадат в Дупница посланието, което бяха подготвили още миналата година.

 

Каузата на рок групата представи техния фронтмен Валери Славчев.  „В България има радиостанции, които почти не излъчват българска музика. Тези, които разпространяват такава, пък пускат само определени изпълнители. Почти всеки един от нас е пътувал в чужбина и сигурно е забелязал, че там музиката, която звучи е най-вече тяхна родна. В България е невъзможно дори да се чуят новите имена на стойностни изпълнители и група „Симетрикс“ също са ощетени  в това отношение. Внесли сме и петиция в Народното събрание, за да се гласува закон за квота. Пътят, който ще трябва да извървим, е много дълъг, но не се отказваме. Тези песни, с които всички сме израснали, съдържат в себе си едни истински непреклонни ценности, които ни докосват дълбоко. По друг начин стои въпросът с известна част от изпълнителите на новата българска музкална вълна. Не искаме тази идея да достига до вътрешния свят на нашите деца. Надяваме се, и вие не го искате за вашите собствени деца. Музиката преди всичко е изкуство, а това че се е превърнала в шоу бизнес създава много погрешна представа“, заяви Славчев.

 

 

Група „Симетрикс“ подгряха публиката с български, чуждестранни и авторски парчета. Дупнишката банда започна с парче на легендарната Тина Търнър, премина през Анастейша и група „Ахат“ с „Черната овца“ и приключиха с „Обещай ми любов“ на Силвия Кацарова. Изпълнението на авторската им песен „Ново начало“  те посветиха на покойния им колега  Ники Кечев. Музиката наистина вълнува сърцата. Душата на Ники буквално пееше и ще остане с нас завинаги“, сподели  фронтменът Таня Камбурова.

 

И двете групи бяха викани на бис от публиката. Музикантите от "Хоризонт" раздадоха много автографи, а редица фенове поискаха и да се снимат с тях.