Преподаватели от НБУ откриха изложба в Дупница

Куратор на експозицията „Майски вдъхновения“ е Ралица Мирчева – внучка на дългогодишния директор на бившия Педагогически институт в Дупница и дъщеря на скулптора Емил Мирчев
Снимки: Камертон

 

13 преподаватели от Нов български университет представят в Дупница изложбата „Майски вдъхновения“. Домакин на експозицията е изложбената зала в Околийската къща. Преподавателите от департамент „Изящни изкуства“  на университета показват графика, илюстрации, живопис, плакати, рекламен дизайн, сценичен дизайн, проект на витраж, керамика и стъкло и скулптура.

 

Куратор на изложбата е доц. д-р Ралица Мирчева, чиито корени са от Дупница. Тя е внучка на Стоичко Мирчев - дългогодишен директор на бившия Педагогически колеж „Свети Иван Рилски“. Неин баща пък е скулпторът проф. Емил Мирчев. Преди година Ралица Мирчева, брат й Момчил Мирчев и баща й откриха семейна изложба в Околийската къща. Мирчева има и три самостоятелни изяви в Дупница.

 

Ралица Мирчева

 

Когато се връщам в Дупница изпитвам голяма радост и спокойствие. Преди години се запознах с покойния художник Андрей Севдин, който ме бе поканил за една изложба. Оттам нататък това стана любимия ми град, особено заради традициите с многобройните си културни изяви. Крайно време бе да се съберем с всички колеги и да се изправим на тази сцена, защото тя е много сериозна за съвременното изкуство. За всички нас това е голямо удоволствие, дори следващият път можем да направим и една студентска изложба в залата. Винаги съм била привърженик на маслените бои, но последните години акрилът ги замести като един модерен материал, който дава също много добра цветност. Затова и творбата „Сън“ е нарисувана с акрил. Повечето от колегите предпочитат тази техника и заради бързото му изсъхване. Дава възможности за свобода на изявата", сподели пред „Камертон“  доц. д-р Ралица Мирчева.

 

На откриването на изложбата снощи дойдоха и проф. Екатерина Русинова и доц. др. Калина Христова.

 

 „Много се радвам, че сме поканени в това старинно пространство. Изненадана съм много приятно, защото за първи път посещавам града и се надявам да не бъде за последно. Смятам, че дори още повече колеги ще се заинтригуват, за да направим по-голяма изложба и да изпълним цялата зала на „Околийска къща“. Радвам се, че съм част от тази хубава традиция на града - Майските празници на културата“, каза проф. Екатерина Русинова.

 

Екатерина Русинова

 

Чрез изложбените творби в залата ние преставяме работата на всички преподаватели и всички специалности в нашия департамент. С колектива показваме  как взаимно се допълваме в работата си.  Ние сме различни автори с различен темперамент и творчество. Силно се надявам отново да бъдем гости в това прекрасно старинно пространство и да представим по-голяма експозиция в въдеще“, каза от своя страна доц. д-р Калина Христова, която се представя с комбинация от акрил и класическа графична рисунка.  

 

Калина Христова

 

Останалите преподаватели, които участват в изложбата са доц. д-р Валентин Савчев, доц. д-р Моника Попова, доц. д-р Константин Вълчев, доц. д-р Венцислав Занков, ас. Дамян Дамянов, преп. Станимир Божилов, ас. Христина Дякова, преп. Васил Ангелов, както и докторантите Габриела Точева и Виолета Заранкова.

 

 

Събитието уважиха просветният шеф в Община Дупница Тодор Петков и главният експерт култура Радослава Данаилова. Кметът Чимев изпрати поздравителен адрес.

.