Откриха 41-вите Майски празници на културата в Дупница

„В Дупница духът и делата са действителна проява. Богатствата му са плод, чедата му са дух, синовете и дъщерите му - културни творци, създатели, борци“, заяви в тържественото си слово кметът Методи Чимев. Орлин Горанов и Маргарита Хранова забавляваха дупничани със стари шлагери и филмови песни.
Снимки: Камертон

 

Десетки дупничани се събраха снощи на площад „Свобода“ за официалното откриване на 41-вите Майски празници на културата. По традиция събитието започна с издигане знамето на форума. Знаменосци бяха танцьорите на ФТА „Актавис“, а церемонията наблюдаваха народният представител Радослава Чеканска, заместник-областния управител д-р Матей Попниколов, кметът  на Сапарева баня Калин Гелев и неговият заместник Славчо Коларски.

 

 

Водещи на събитието бяха актьорите Ивайло Захариев и Анастасия Левордашка. „Отново е месец май, време е за надежда и срещи с изкуството във всичките му измерения – вятър, музика, танци, поезия и живопис. Това е една традиция, родила се в далечната 1978 година, която се е превърнала в празник на града. Традиция, която събира минало, настояще и бъдеще в едно“, с тези думи Ивайло Захариев откри форума. Анастасия Левордашка пък рецитира стихотворението „Май“ на поетесата Мария Донева.

 

 

Тържествено слово към всички присъстващи отправи кметът Методи Чимев:  „В Дупница духът и делата са действителна проява. Богатствата му са плод, чедата му са дух, синовете и дъщерите му - културни творци, създатели, борци. Майските дни на културата са празник, емоция и традиция. Дните, които всяка година ни дават вяра за бъдещето на града, в талантите и наследството, което оставяме като общност. Дните, които ни зареждат с вдъхновение и гордост. Дупница ще докаже за пореден път, че е град с традиции, история и бъдеще. 18-ти май е и световен ден на музеите, затова нека всеки от нас приеме музейната мисия да бъдем достойни пазители и продължители на традициите и изкуството. За мен е чест да открия 41-вите Майски празници на културата. Да ни бъдат честити!“.

 

 

С поредица от незабравими романтични и динамични български и латино песни започна „рицарят“ на българската естрада Орлин Горанов. Той бе включил едни от най-новите си песни в личния репертоар, както и такива на английски и италиански език. Най-аплодирана бе легендарната „Светът е за двама“, на която припяваха дори и най-малките зрители. С изключителната си харизма той отправи безбройни поздрави към публиката.

 

 

Много съм щастлив, че съм част от Майските празници на културата в Дупница. Тук имам много приятели и за мен е чест да бъда сред вас“, сподели Орлин Горанов, който откри културния форум в Дупница и преди три години, но със своята колежка Кристина Димитрова. Снощи след него на сцената излезе Маргарита Хранова, с която изпяха в дует „Хора и улици“ от филма „Момчето си отива“. Любимата на българите певица Марги Хранова зарадва дупнишката публика със свои стари шлагери и  по-нови песни. Отново в дует с Орлин Горанов концертът завърши с култовата „Оставаме“ от също толкова култовия филм „Оркестър без име“.

 

 

Независимо че по едно време заваля дъжд, дупничани разпънаха чадъри и останаха, за да се насладят на изпълненията на своите любимци Маргарита Хранова и Орлин Горанов. Така публиката видя и подготвената от организаторите тържествена заря, с която бе закрито събитието. 

 

Майските празници на културата ще продължат до края на месеца.