Започна циганският шумов терор в Дупница

Проблемът вече не е в нарушаването на нощната тишина. Не е и временен – по повод сватба или имен ден. Става въпрос за почти денонощен тормоз.
Снимка: wikiwand.com

 

С настъпването на топлото време започна безкрайният празник в циганските махали в Дупница, а жителите в близките квартали са подложени на постоянен терор от ромските музикални ритми. Проблемът дори вече не е в нарушаването на нощната тишина. Не е и временен – по повод сватба или имен ден. Въпреки че традиционно празниците на циганите продължават по три дни, биха се издържали някак. Става въпрос обаче за почти денонощен тормоз.

 

Квартал „Христо Ботев“ (известен като Подина), в участъка между училищата „Св. св. Кирил и Методий“ и „Св. Климент Охридски“, е непрекъснато огласен от музиката, която се чува от близката циганска махала. Това се случва и в момента, докато пишем тези редове. Тъй като махалата се намира нависоко, шумът се разпространява из целия квартал, като потърпевши са стотици дупничани от улиците „Евтим Трайчев“, „Княз Ал. Батенберг“, „Венелин“ и други.

 

В горещите летни дни и нощи хората не могат да си отворят прозорците. Поставени са пред избора или да се „сварят“ от жега, или да не могат да се наспят, или и двете. Лишени са и от спокойствието да изпият на тишина чаша кафе в двора си през почивните дни. По задължение това става под звуците на циганска музика. Дори и през седмицата да има кратко затишие, веселбата се възобновява в нощта на неделя срещу понеделник. Съботата повечето роми посвещават на тяхната църква, затова е сравнително тихо, но в неделя, точно, когато хората се подготвят за новата работна седмица и искат да отпочинат и да се наспят, терорът се възобновява.

 

Както е известно, сходно е положението и в кварталите около Гиздова махала. Там миналата година  ситуацията ескалира по време на ромска сватба, а Община Дупница предприе действия, но не заради гражданското недоволство, а едва след намесата на националните телевизии. Известен ефект от мерките, предприети съвместно с ромските лидери и полицията, има, споделиха граждани. Например тези дни жителите около „Гиздова махала“ се е наложило да изтърпят само тридневното празнуване на Гергьовден  и в момента вече е спокойно. Не такава е ситуацията обаче в останалите квартали - около Аракчийски мост, Горна махала и най-вече в квартал „Христо Ботев“,  където терорът продължава, а подаването на сигнал на тел. 112 рядко има ефект.