Предлагат ГУМ на вериги магазини срещу драстично занижени цени

Според управителя Цветанка Вуковска решението за пустеещия втори етаж на ГУМ е да бъдат привлечени "търговци с добро име", но трябвало "доста да се падне от цените",, защото в момента са твърде високи.
Снимки: Камертон

 

Драстично намаление на наемните цени в ГУМ – Дупница, но само за вериги магазини, предлага управителят на общинското дружество Цветанка Вуковска. Причината е пустеещият втори етаж на магазина, стана ясно на сесията на Общинския съвет в петък. В момента на втория етаж за заети 12 щанда (около 300 квадрата), а свободните площи са около 800 квадрата.

 

 

Според Вуковска причината за отлива на наематели е ниската покупателна способност на дупничани. Вуковска обаче твърди, че същите би могло да се върнат като клиенти на ГУМ чрез привличането като наематели на „търговци с добро име“. Управителката визира вериги магазини, които биха наели големи площи. Наемната цена, определена от Общинския съвет обаче била много висока – 14,50 лв. на квадрат. „Има интерес, но ще трябва да паднем много от тази цена, като се направят икономически изгодни изчисления за фирмата“, заяви Цветанка Вуковска. Тя даде пример, че третият етаж на ГУМ се ползва от две вериги магазини, но с позволението на Общинския съвет те плащат по 3 лв. на квадрат.

 

 

Според местни търговци обаче, независимо че не отричат ниската покупателна способност на дупничани, именно допускането на китайската верига магазини в ГУМ е една от съществените причини за отлива на местни търговци от магазина. За сметка на третия етаж, се опразни вторият, смятат те. Китайският търговец предлага целия асоритимен на местните търговци от ГУМ, като голяма част от стоките са на цени по-ниски, отколкото тези на едро в „Илиянци“, откъдето се снабдяват повечето местни. Това доведе до свиване на асортимента на местните или направо до закриване на дребния им бизнес.

 

Други местни търговци пък не одобриха интериорното решение след ремонта на ГУМ преди няколко години. В някои случаи не бе постигнато разбирателство относно разположението на щандовете по отношение на видимостта за клиентите, затова недоволните прецениха, че по-добре би било да наемат търговски площи за магазин извън ГУМ, в частни помощения. В други случаи търговците просто не харесват демодираната, напомняща времето на соца, визия на магазиня предвид модата на МОЛ-овете. 

 

Цветанка Вуковска подчерта пред съветниците, че интерес от вериги магазини не липсва, както към втория, така и към първия етаж на магазина.

 

 

Печалбата на ГУМ за 2017 година е 130 000 лв., които с решение на местния парламент ще постъпят в Общинския бюджет. Според решението разходването им не е целево, така че за какво ще бъдат похарчени не е ясно. Стана ясно само, че Цветанка Вуковска няма против цялата печалба да бъде предоставена на общинския бюджет, тъй като инвестиции засега не предвижда, но обмисляла да иска разрешение от Общинския съвет за изтегляне на кредит. За какво, не сподели, а и никой от съветниците не я пита.