Николай Терзийски лауреат в жанр проза на конкурса „Южна пролет“

В журито, оценило дебютните творби на 43-ма автори в престижния литературен конкурс, беше друг писател, свързан с Дупница - Теодора Димова. Сред носителите на бронзов пегас назад в годините пък е и дупничанинът проф. Валери Стефанов
Снимки: Фейсбук

 

Романът „Отлъчване"  на писателя Николай Терзийски спечели голямата награда в жанр проза на Националния конкурс за дебютна литература "Южна пролет" 2018. Бранзовият пегас на израсналия в Дупница млад писател му е връчен на официална церемония вчера. В 46-ото издание на престижния конкурс, който се организира от Съюза на българските писатели и Община Хасково, участваха 44 автори с 43 книги. Те се състезаваха в жанровете поезия, проза, детска литература и драматургия.

 

Творбите им бяха оценени от  жури с председател доц. Ивайло Христов, а сред членовете, оценявали младите автори, бе и друг писател и публицист, свързан с Дупница – Теодора Димова – дъщеря на писателя Димитър Димов. Сред носителите на бронзов пегас през годините назад пък е дупничанинът Валери Стефанов – писател, литературовед, професор по история на българската литература.

 

   

 

Носителят на бронзов пегас в жанр проза тази година Николай Терзийски e роден в Смолян, но е израснал в Дупница. Средно образование завършва в местната Гимназия "Христо Ботев". След това учи журналистика в СУ "Св. Климент Охридски", a магистърската си степен получава от Философския факултет на същия университет. От 2003 г. работи като журналист в екипа на „Шоуто на Слави“, а през 2014 г. създава блога "Терзилъци". Там публикува свои произведения - разкази, хумористични есета, политическа сатира, публицистика, ревюта за книги."Отлъчване" е дебютният му роман, който излиза от печат през юни 2017 година. Посрещнат е с позитивни оценки от читателите и критиката, а първоначалният тираж се изчерпва за седем месеца. "Отлъчване" е избран от интернет сайта "Аз чета" за една от десетте най-важни книги, издадени на български език през 2017 година.


Ако тази статия ви е харесала, станете наши приятели във Фейсбук