25 бежанци от Украйна са се регистрирали като пребиваващи в област Кюстендил

Шестима от тях са намерили подслон в Дупница

 

21 възрастни и 4 деца, бягащи от войната в Украйна, са регистрирани като пребиваващи на територията на област Кюстендил, съобщи областният управител Катя Димитрова. В Сапарева баня са се установили 8 украински граждани, в Дупница – 6, в Кюстендил – 5. Други двама възрастни и четири деца са настанени в частни къщи в гр. Кюстендил и кюстендилското село Соволяне. Очакваните в началото на седмицата две жени, едната от които бременна, и две деца са пристигнали в Кюстендил. На бременната украинка е предложена медицинска помощ, от която до момента не се е възползвала. В следващите дни в Кюстендил се очаква да пристигнат още 8 украинци.

 

От Областния координационен център напомнят за наличието на денонощна телефонна линия в помощ на украинските бежанци (0885939322). От разкриването й до сега заявка за подпомагането им е дадена от мъж, живеещ в Германия, който е заявил готовност да предостави безвъзмездно за ползване апартамент в гр. Кюстендил временно - до средата на месец май. Жител на кюстендилско село е декларирал, че ще предостави за безвъзмездно ползване къща, а друг гражданин – къща в община Рила, подходяща за обитаване от две семейства.

 

От Областния координационен център напомнят още, че когато украински граждани пристигат на територията на област Кюстендил, независимо в коя от деветте общини, следва в тридневен срок да бъдат регистрирани в служба „Миграция“ към всяко Районно управление в общините. Това може да бъде направено от лицето/домакин, което ще даде настаняване или е задължение на общините, ако те предоставят място за настаняване. Регистрацията в служба „Миграция“ не дава статут на бежанец, това трябва да бъде посочено изрично като желание от всеки.