Разкриха денонощна телефонна линия за подкрепа на украински граждани

Гражданите, желаещи да помогнат на бежанци от Украйна, могат да заявят това по всяко време на тел. 0885939322
Снимка: Областна администрация - Кюстендил

 

Телефонната линия, разкрита от новосформирания Областен координационен център за подкрепа на украински граждани, е денонощна, съобщиха от Областна администрация в Кюстендил. Номерът, на който жители на област Кюстендил могат да заявят възможност да помогнат на бягащи от войната украински граждани, е 0885939322, както и на електронна поща helpua@kn.egov.bg.

 

На този етап най-полезни са безплатното настаняване и безплатен транспорт от границите до територията на Кюстендилска област“, коментира областният управител Катя Димитрова.

 

Желаещите да помогнат на украински бежанци могат да заявят това и в специално разработения за целта портал https://egov.bg/bg/ukraine, като използват бутон „Искам да помогна“, след което веднага ще бъдат потърсени за подробности.

 

За преминаващите българската граница има и изисквания, свързани с наличие на зелен сертификат, валиден PCR  или бърз антигенен тест. В случай че лицето няма нито едно от посочените, то подлежи на 10-дневна карантина, която може да бъде намалена след третия ден, ако му бъде направен PCR тест, който излезе отрицателен. 

 

Когато украински граждани пристигат на територията на област Кюстендил, независимо в коя от деветте общини, следва в тридневен срок да бъдат регистрирани в служба „Миграция“ към всяко Районно управление в общините. Това може да бъде направено от лицето/домакин, което ще даде настаняване или е задължение на общините, ако те предоставят място за настаняване. Регистрацията в „Миграция“ не дава статут на бежанец, това трябва да бъде посочено изрично като желание от всеки, подчертават от Областната администрация.

 

Връзка с Държавна агенция за бежанците при Министерския съвет - www.aref.government.bg/bg/node/499.