Сапаревобанци освиркаха заместник-министъра на регионалното развитие

Деляна Иванова беше в курортната община, за да се опита да убеди местото население в ползата от Асоциацията по ВиК – нещо, което предишната власт не успя да направи в продължение на пет години

 

Заместник-министърът на регионалното развитие Деляна Иванова се срещна в Сапарева баня с представители на местната власт и граждани по повод проблема с невъзможността да заработи Асоциацията по ВиК в област Кюстендил. Инициативата за проведената среща бе на областния управител Катя Димитрова. Както е известно, Асоциацията не може да заработи и да започне да осъществява основната си цел – да усвоява европейско финансиране във ВиК сектора, тъй като община Сапарева баня отказа да се включи в нея. Припомняме, че основно условие за кандидатстване за европейско финансиране е в Асоциацията да влязат всички общини в областта.

 

В продължение на пет години предишната власт не успя да убеди сапаревобанци в ползата от предложеното от тях решение на проблемите във ВиК сектора. На срещата снощи стана ясно, че новата власт не им предлага нищо ново. Не се различават и  аргументите за убеждение. На срещата снощи Деляна Иванова повтори отдавна известното, а именно: „Всички трябва да бъдат обединени в една територия и консолидирани, за да може да бъде получено финансиране по програма „Околна среда”. Иванова обобщи, че е необходимо прилагане на принципа „една територия, един оператор, една цена”. За пореден път заместник-министърката потвърди, че при евентуално присъединяване на Сапарева баня към ВиК Асоциацията, цената на водата ще бъде повишена. Деляна Иванова посочи още, че напълно разбира това, че водоснабдяването в общината е гравитачно, което води до сравнително ниски експлоатационни разходи и съответно по-ниска цена на водата. Според нея, обаче, освен местни, имало и регионални и национални интереси, а Сапарева баня спирала решението на целия регион Кюстендил. Изказването й бе бурно освиркано от сапаревобанци.   

 

На срещата присъстваха народният представител от ИТН Снежанка Траянска, зам.-областният управител Любомир Терзийски, кметът на Сапарева баня Калин Гелев, председателят на Общинския съвет Васил Маргин, зам.-кметът на община Кюстендил Росица Плачкова, кметът на община Трекляно Радко Петрунов и управителят на „Кюстендилска вода” ЕООД Йордан Гогев.