Шествието на свободата в Дупница тази година ще се състои

С историческата възстановка на тържествената церемония по посрещането на Освободителя на Дупница и Горна Джумая майор Орлински ще бъдат отбелязани 144 години от Осводобождението на града ни от турско робство
Снимка: КАМЕРТОН (архив)

 

На 14 януари по нов стил се навършват 144 години от Освобождението на Дупница от турско робство. По този повод за четвърти път ще се проведе Шествието на свободата, което Община Дупница и Историческият музей организират ежегодно от 2018 година насам. Изключение беше направено миналата 2021 година заради противоепидемичните мерки.

 

Шествието представлява историческа възстановка на състоялата се в Дупница на 2 януари 1878 година (по стар стил) тържествената церемония по посрещането на руския ескадрон начело с майор Иван Павлович Орлински -  командир на хусарски ескадрон от ІV Мариуполски полк. Реконструкцията на събитието се извършва по спомените на дупнишкия краевед Никола Лазарков. Тази година сцената на посрещането няма да може да се проведе на автентичното място - в Горна махала при Рибарника. Причината е ремонтът на ул. „Орлинска“, по която традиционно преминава шествието. Затова то ще тръгне от Развесена върба, където на 14 януари в 11.00 часа ще се състои „посрещането на майор Орлински“ и ще приключи пред Дома на техниката. Преди това, в 10.30 часа, ще бъдат поднесени венци и цветя на паметната плоча на майор Орлински в Горна махала. В историческата възстановка ще участват местни танцови и певчески състави, представители на читалищата в община Дупница, на местната власт, общественици и граждани.