Съдът наказа с пробация дупничанин, насъскал старфордширски тepиep срещу бездомно куче

Престъплението е извършено с изключителен цинизъм в присъствието на деца
Снимка: КАМЕРТОН

 

31-годишен дупничанин се призна за виновен за това, че е насъскал своя старфордширски тepиep срещу бездомно куче. Нападението над беззащитното животно е станало в района на пицария в Дупница около 18.00 часа на 10.09.2020 г. Престъплението е извършено с особена дързост и цинизъм пред погледа на деца.

 

Осъденият не e осъществил контрол върху поведението на собственото си куче, не е предотвратил проява на необоснована агресия на кучето си към друго животно, като престъплението е извършено на обществено място и ситуацията е застрашавала здравето на други хора и живота на бездомно животно. Извел е кучето, което е със своенравен нрав без намордник и го е насъскал към друго куче с думите: „хапи, дръж го, убий го, удуши го“, отправял е псувни и нецензурни думи в присъствието на граждани, включително и на деца. Вместо да предотврати, е окуражавал своето куче да продължи да напада, изразявал е безразличие и неуважение към молбите на присъстващите граждани да спре, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост - престъпление по чл. 325, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК.

 

Районен съд - Дупница, под председателството на съдия Мая Гиздова, одобри споразумението постигнато между прокуратурата и защитата на подсъдимия и му наложи наказание „Пробация“ с възпитателни мерки за срок от 2 години:  „Задължителна регистрация по настоящ адрес“, при периодичност на срещите два пъти седмично; „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“. Съдебното определение е окончателно и не подлежи на обжалване.