Тестовете за учениците в областта в четвъртък свършват

Очакват се указания от МОН как да продължи обучението от началото на следващата седмица, здравният министър не изключва тестването в училищата да бъде отменено
Снимка: БНР

 

11 040 теста за ковид са получени и разпределени по училищата в област Кюстендил през тази седмица. Те ще стигнат за тестването на най-малките ученици до четвъртък, 2-ри декември. Очакват се указания от Министерството на образованието как ще се провежда учебният процес от началото на следващата седмица, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието в Кюстендил Мая Стойчева.

 

Междувременно здравният министър д-р Стойчо Кацаров заяви пред столичните медии, че не е изключено тестването за ковид-19 в училищата да бъде отменено. Причината е проблем с доставките на т.нар. щадящи тестове. Министерство на здравеопазването е сключило договор за още 2.7 млн. от тези тестове със срок на доставка до 9 декември. Общо са договорени 4 800 000 теста, от които са доставени 1 500 000 и 200 000 са налични в склад. Това количество би било достатъчно за тестването на децата до средата на януари месец следващата година. Недоставени тестове има и днес те се намират на различни митници в Европа, обясни Кацаров. Ако обаче тестовете не бъдат доставени, не е изключено тестването в училищата да бъде отменено. Тази възможност вече е била коментирана с министъра на образованието Николай Денков. Отпадането на тестовете е възможно, ако експертите в здравното министерсто преценят, че това не е рисково за здравето на учениците и учителите, заяви Стойчо Кацаров. По думите му учениците от 8-ми до 12-ти клас биха могли да се тестват с тестове за възрастни, каквито са налични в големи количества в регионалните здравни инспекции в цялата страна. Решението за това обаче е в компетенциите на просветния министър, поясни още д-р Кацаров.

 

В момента в област Кюстендил много малка част от учениците от 5-ти до 12-ти клас са се върнали в класните стаи, независимо че заболеваемостта от два дни вече е под 500 на 100 000 души, каквото е изискването за преминаване на ротационен принцип. „Причината е, че ние наблюдаваме нивата на заболеваемостта по общини, а не общо за областта. Вече имаме ученици, които се обучават присъствено в Бобов дол, Бобошево, Невестино и Трекляно. В Сапарева баня събота и неделя заболеваемостта беше паднала под 500, а в понеделник отново беше над 500. За по-малките общини и 2-3 случая повече или по-малко са решаващи. Следим заболеваемостта непрекъснато и реагираме навреме, ние също искаме децата да се върнат в клас“, коментира началникът на РУО Мая Стойчева.

 

Към 30-ти октомври заболеваемостта в община Дупница е 501,6 на 100 000. Ако броят на заразените продължи да пада, както през последните десетина дни, учениците от 5-ти до 12-ти клас ще могат да започнат присъствено обучение на ротационен принцип и без да бъдат тествани още от следващата седмица. Съгласно актуалните разпореждания на здравния министър тестването на децата от първи до четвърти клас трябва да бъде преустановено, когато броят на установените заразени с ковид падне под 250 на 100 000.