Близо половината население в областта вече е с поне една доза ковид ваксина

Заболеваемостта започна да намалява, но болниците остават пълни, хоспитализирани има и в лечебни заведения извън областта, общият брой на лекуващите се в болница в момента е 227 души

 

54 580 дози ковид ваксини са поставени в област Кюстендил от обявяването на пандемията до момента. Това означава, че близо половината от населението и много по-голям процент от подлежащите на ваксинация (хората над 12-годишна възраст) вече са инжектирани с поне една доза или са завършили имунизацията си с еднодозната ваксина. Около 30% от населението пък е със завършена имунизация - 29 254 души. 861 жители на областта са си поставили и трета доза, сочи актуалната статистика на здравните власти у нас.

 

Както е известно, област Кюстендил е сред водещите в страната по брой ваксинирани, заради което през септември директорът на РЗИ д-р Златко Величков получи грамота от служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. И в момента в областта ежедневно се поставят по около 250-300 дози ваксини. Същевременно обаче и заболеваемостта от ковид е сред най-високите в страната. В момента по-висока е само в област Враца и дори заболеваемостта в София е по-ниска от тази в област Кюстендил, сочат данните на Единния информационен порталТук до края на миналата седмица се поддържаха стойности от над 1000 заразени на 100 000 души население на 14-дневна база. От началото на тази седмица заболеваемостта падна под 1000 на 100 000, като по последни данни на 14-дневна база е 944,31 на 100 000, а на 7-дневна база е 401,31 на 100 000. Този спад засега не се отразява съществено на хоспитализациите. В двете болници в Дупница в момента са настанени 114 пациенти, диагностицирани с коронавирус, 52-ма са хоспитализираните и в кюстендилската болница. Още 51 души пък се лекуват от ковид в болници извън област Кюстендил, или общо броят на хоспитализираните жители на областта към момента е 227. Данни за това колко от тях са ваксинирани или неваксинирани се събират, но не се оповестяват от здравните институции и местните власти, ангажирани с разпространението на ковид статистиката.