Властта узря за идеята за създаване на галерия в Дупница

Засега художествената галерия не може да бъде узаконена, тъй като общината не разполага с подходяща материална база и квалифициран персонал. Подготвя се обаче проект за изграждане на постоянна експозиция и фондохранилище. За съжаление, на този етап картините от общинския художествен фонд остават в окаяно състояние. Независимо че години наред художници и общественици алармират за необходимостта от спешна реставрация на творбите, действия от страна на местната власт не са предприети.
"Галерията" в Дупница е име на питейно заведение, но не и на културна институция

 

След повече от 25 години нехайство към съдбата на галерийното дело в Дупница, местната власт най-после обмисля създаване на общинска художествена галерия. Както е известно, галерия в града няма, тъй като Община Дупница повече от две десетилетия не си направи труда да я узакони. Докато уредник на изложбената зала „Околийската къща“ беше покойният художник Андрей Севдин, обществеността не усещаше липсата на галерийно дело, още повече че Сдружението на художниците през това време, за разлика от сега, все още осъществяваше дейност.

 

За съжаление обаче, и тогава, и сега картитните от общинския фонд продължават да са в окаяно състояние и имат нужда от спешна реставрация. Сигналите на Андрей Севдин, художници и общественици през годините назад не бяха чути. И в момента около 900 творби, голяма част от които на стари майстори, са с пукнатини и петна, а на места боята е изтрита. Причината е липсата на подходящи условия за съхранението на платната.  В голям риск са картини на Патрики Сандев, Владимир Димитров – Майстора, Димитър Топлийски, Димитър Казаков – Нерон, Владимир Пешев, Добри Добрев, Райко Алексиев, Георги Алайков и др.

 

В общинския художествен фонд се намира най-големата колекция от картини на Патрики Сандев, който е един от най-значимите български живописци, майстор на портрета, натюрморта и пейзажа. За последно платната му бяха показани в залата на Околийската къща през месец май 2012 г., когато се видя, че платната са с пукнатини, петна и на места с изтрита боя. Тогава покойният Андрей Севдин алармира за пореден път за необходимостта от спешна реставрация на картините от фонда. Снимка: личен архив  

 

За създаването на общинска художествена галерия има решение на Общинския съвет, което датира от началото на 90-те години на миналия век. От тогава  до сега нито едно общинско ръководство не завърши регистрацията й като културна институция в Министерството на културата. Според настоящото законодателство галериите са със статут на музеи. Затова за създаването на юридически изрядна общинска художествена галерия са необходими подходяща материална база и квалифициран персонал, с каквито в момента местната „галерия“ не разполага.

 

Необходимо е изграждането на постоянна експозиция и фондохранилище за съхранение на картините от общинския художествен фонд. Това е бил отговорът на Министерството на културата при запитване от страна на Община Дупница относно процедурата за узаконяване на култураната институция,  съобщи директорът на Историческия музей Анелия Геренска. В момента Община Дупница подготвя проект именно за изграждане на постоянна експозиция и фондохранилище в сградата до бившето общежитие, което се намира непосредствено до Околийската къща. Сградата, в момента превърната в нерегламентирано сметище,  вече е общинска собственост, след като е предоставена на общината безвъзмездно от държавата.

 

 

 

Идеята е да се търси финансиране на проекта по програмите за трасгранично сътрудничество, които в момента откриват много възможности за финансиране на проекти в областта на културата, уточни Анелия Геренска. От Община Дупница потвърдиха намеренията да бъде създадена галерия като самостоятелно звено на бюджетна издръжка.

 

Така поне воля и желание у местната власт вече има, но пари все още не.         


Ако тази статия ви е харесала, станете наши приятели във Фейсбук