Болниците в Дупница са с изчерпан капацитет

Хоспитализираните с ковид надхвърлиха 100 души
Снимка: КАМЕРТОН

 

Хоспитализираните с ковид в Дупница надхвърлиха 100 души. 52-ма са настанените за лечение в частната болница, а други 56-ма се лекуват в общинската болница. И двете лечебни заведения са с изчерпан капацитет, ако съдим по миналогодишната информация от Общинския кризисен щаб, тъй като актуална липсва.

 

До момента все още няма оплаквания от пациенти, на които да е отказана хоспитализация, но лекарите и останалият медицински персонал в болниците изнемогват. Едновременно с това те разполагат с изключително ограничени количества от медикамента Ремдесивир, който често се прилага при лечението на ковид, сигнализират и лекари, и пациенти, преминали през ковид отделенията. Лечебните заведения са изправени и пред риска да свърши кислорода заради проблем с доставките в цялата страна. На този фон от РЗИ и Областния оперативен щаб в Кюстендил съобщават само ковид статистика, но не и какво ще предприемат и дали ще предприемат някакви действия. От две седмици не е заседавал и Общинският кризисен щаб. 

 

Междувременно управителят на частната болница д-р Ени Лефтеров пред в. „Вяра“ ясно очертава основните причини за създалата се кризисна ситуация. Това са липсата на достатъчно медицински персонал в болниците и лечението по телефона на пациентите, съответно късното им насочване за хоспитализация. Д-р Лефтеров предлага да бъде назначен лекар в Триажния кабинет към общинската болница, който да е в помощ на ковид зоната в частната болница, а джипита да дават дежурства и така да намалят натиска върху болничните заведения. В момента в Триажа се извършва само тестване за ковид, след което пациентите се насочват към ковид звеното в частната болница.