Антонина Кирова и дядо и внук Захаринови получиха приза на Община Дупница „Будител на годината“

Наградите им бяха връчени на церемония в кметския кабинет
Снимки: Община Дупница

 

Директорката на ДГ „Зора“ в Дупница Антонина Кирова и рецитаторите на патриотични стихотворения дядо и внук Захаринови от село Яхиново получиха приза на Община Дупница „Будител на годината“. Наградите им бяха връчени днес от кмета Методи Чимев на церемония, проведена в кметския кабинет. „Приветствам Ви в днешния ден и благодаря за това, което правите. Чест, удоволствие и привилегия е за мен да връча наградите Ви“, обърна се към призьорите Методи Чимев.

 

Родената в Самоков Антонина Кирова е дългогодишен директор на детска градина „Зора“ в град Дупница и детски градини в Бараково и Кочериново. Носител е на наградата „Неофит Рилски“ на Министерство на образованието и науката. Магистър е по предучилищна педагогика, разработила и спечелила много проекти по програмата „Еразъм +“ и много други, свързани с дейността на детската градина в Дупница. Антонина Кирова има редица участия в национални и международни научно-практически конференции, свързани с предучилищното образование, има публикации в сп. „Предучилищно възпитание“ и статии в сборници. През 2021 г. издаде две стихосбирки с любовна лирика – „Връх е любовта“ и „Живот с маска“, а в момента подготвя третата си книга. Наградена е от кмета на Община Дупница инж. Методи Чимев с плакет „Благодетел“ за направеното от нея дарение от продажбата на двете й лирични книжки на дупнишко семейство с репродуктивни проблеми.

 

Георги Захаринов (внук) и Георги Захаринов (дядо) са от дупнишкото село Яхиново. Захаринов - старши е пенсионер, а внукът е ученик в 4 клас в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, село Яхиново. Двамата рецитатори на патриотични стихове и поеми участват в редица национални конкурси. В националния конкурс за четене/рецитиране „От Батак съм, чичо…“, посветен на 145 години от Априлското въстание и саможертвата на батачани за свободата на България, двамата печелят специалната награда за атрактивно представяне, а малкият Георги Захаринов печели първото място в категорията за ученици от I до IV клас. Вземат участие и в тазгодишното издание на предаването „България търси талант“, където впечатлиха журито и преминаха към втория кръг на формата. Участват активно в програмите, организирани от Община Дупница по различни поводи.