Цветя за Христаки Павлович – Дупничанин по повод Деня на народните будители

В традиционната кратка и скромна церемония за празника слово произнесе директорът на музея Анелия Геренска, а патриотични песни пяха ученици от вокалната група за ромски фолклор към училище „Христаки Павлович“
Снимки: КАМЕРТОН

 

С традиционната кратка и скромна програма пред паметника на Христаки Павлович – Дупничанин в Дупница бе отбелязан Деня на народните будители – празникът, на който отдаваме почит към борците за духовна независимост на България, към българските просветители, книжовници и революционери - будителите на възраждащия се национален дух. Венец и цветя на паметника на един от най-значимите възрожденски просветители поднесоха представители на общинското ръководство, общински служители, читалищни и музейни дейци, учители и други общественици и граждани.

 

 

По време на церемонията директорът на Историческия музей Анелия Геренска припомни за значимостта на общобългарския празник, за стремежа и заветите на будителите ни към образование и книжовност и призова за обединение на разделената българска общност. „Днес, когато водим една необявена война с невидим враг, когато обществото ни е раздирано от противоречие и нихилизъм, когато българите се изправят един срещу друг, вместо да се обединят, имаме огромна нужда от мъдростта, просветната мисъл и духовната мощ на Светите братя Кирил и Методий, Свети Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Петър Берон, Васил Априлов, Неофит Рилски, Неофит Бозвели, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, на свидните ни дупнишки възрожденци – Христаки Павлович – Дупничанин, Димитър Бисеров – Околията, Христо Тодоров, Георги Икономов, Никола Лазарков, Никола Додов и на хилядите знайни и незнайни будители и просветители. Нека в този ден обърнем поглед назад и почерпим мъдрост и знание от вековното ни минало. Честит празник на всички днешни будители – учители, борци, писатели, поети, журналисти, дейци на културата, на всички будни в днешно време“, каза в словото си Анелия Геренска.

 

 

В програмата се включи вокалната група за ромски фолклор към ОУ „Христаки Павлович“, ръководена от Силвана Христова. Учениците изпяха песните на Добри Чинтулов и Любен Каравелов „Къде си, вярна ти любов народна?“ и „Хубава си, моя горо“.