Съдът оправда Никола Капланов за надрасканата кола на изчезналия Янек Миланов

Обвинението срещу Капланов не е доказано, налице са само предположения, мотивират се на този етап от Районен съд - Дупница

 

Районният съд в Дупница оправда Никола Капланов за надрасканата кола на безследно изчезналия преди повече от една година Янек Миланов. Срещу 21-годишния син на Васил Капланов – Каплата бе повдигнато обвинение за това, че на 07.05.2020 г. на паркинг пред блок №45 в дупнишкия ж.к. „Бистрица“ е повредил лек автомобил „Пежо“, собственост на Миланов.

 

Колата била надраскана с твърд предмет, като щетите са в общ размер от 1150 лв. Престъплението е по чл. 216, ал. 1 от НК. Извършено е около три месеца преди изчезването на Янек, който според разкази на близките му, неколкократно е споделял, че докато е бил във Франция, някой нанася щети на колата му. Той подозирал Васил Капланов, с когото няколко месеца по-късно бил видян за последен път. През ноември миналата година за надрасканата кола бе задържан и обвинен Никола Капланов.  

 

В днешното последно заседание по делото са разпитани вещите лица, изготвили експертизите. Със съгласието на страните са прочетени и показанията на Янек Миланов, дадени по досъдебното производство. От събраните доказателства по делото не е доказано по несъмнен начин авторството на деянието от Никола Капланов. Налице са само предположения, съобщиха от съдебния пресцентър и увериха, че мотивите към присъдата ще бъдат изготвени в срок. Тя може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Кюстендил в 15 дневен срок, считано от днес.