Писателят Димитър Димов и ген. Мутафчийски станаха почетни граждани на Дупница

На тържествено заседание по повод днешния празник на града, който честваме в Деня на Св. Иван Рилски, местната власт удостои с почетен знак петима дупнишки лекари за изключителните им заслуги в битката с ковид-19
Сибила Димова, голямата дъщеря на Димитър Димов, прие от кмета Методи Чимев плакета за почетно гражданство на големия български писател. Снимки: КАМЕРТОН

 

Класикът на българската литература Димитър Димов стана посмъртно почетен гражданин на Дупница. Предложението за удостояването на автора на романите „Осъдени души“ и „Тютюн“ с най-високото почетно звание на общината бе прието с единодушие по време на днешното тържествено заседание на Общинския съвет по повод празника на града, който честваме в Деня на Св. Иван Рилски - Чудотворец. На празника на българските лекари, който също отбелязваме на 19 октомври, местната власт почете и най-отличилите се сред тях в Дупница. За изключителни заслуги в борбата срещу ковид-19 с почетен знак бяха удостоени лекарите от общинската болница д-р Елена Гюзелева - завеждащ Вътрешно отделение, д-р Милка Богоева – завеждащ Инфекциозно отделение и медицинският директор д-р Крум Бонев. Почетен знак получиха още д-р Васил Бачев – специалист по вътрешни болести и гастроентерология в частната болница и д-р Райна Сапаревска – главен инспектор надзор на заразните болести в РЗИ-Кюстендил. С най-високото звание на община Дупница „почетен граждани“ бе удостоен също шефът на Военномедицинската академия ген. Венцислав Мутафчийски, който е дупничанин. Почетните звания за медиците бяха гласувани единодушно от общинските съветници. Относно ген. Мутафчийски се въздържаха единствено Първан Дангов от БСП и Костадин Севдин от Движение „Заедно за промяна“.

 

След гласуването по време на тържествената общинска сесия в театралния салон се проведе и церемонията по връчването на званията. Преди това кметът Методи Чимев произнесе драматично слово, в което акцентира върху епидемичната обстановка в града, изрази съпричастност към настанените в ковид отделенията на дупнишките болници и благодари на лекарите за тяхната отдаденост в битката им с коронавируса.       

 

 

Посмъртното почетно звание на писателя Димитър Димов бе прието от неговата по-голяма дъщеря Сибила Димова. Тя бе много развълнувана и не скри чувствата си. „Много благодаря. Много съм развълнувана. Благодаря от името на сестра ми Теодора, която в момента е в Лисабон. Благодаря от името на неговите внуци, неговите правнуци и въобще той е в нас“, изказа своята благодарност Сибила Димова. На церемонията присъстваха също директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов и главният уредник на къщата музей „Димитър Димов“ д-р Милена Катошева, която поднесе интересни факти за жевота на писателя и разказа за неговата силна любов към Дупница. За мен е изключително удоволствие да бъда тук. В предварителни разговори и споделяния риятели и колеги коментираха дали не е малко закъсняло това признание. Димитър Димов отдавна е признат като класик в българската литература и е един от най-обичаните и четени автори. Признанието има смисъл, защото Дупница завинаги е била в неговото сърце. Той винаги се е смятал за дупничанин. Неговото детство преминава в този град. Тук той за първи път се среща със сюжетите, които по-късно ще претвори в своите романи. Дядо му Спас Харизанов е бил един от първите адвокати в България. Срещу къщата, в която са живели баба му и дядо му се е намирал тютюнев склад. Неговият пастрок се е занимавал с тютюнопроизводство и му помага много в това той да се запознае по-обстойно с тютюнопроизводството. Дупница е градът, в който той получава вдъхновение за своите сюжети. Пловдив се опитва също да претендира, че едва ли не идеите на Димов за „Тютюн“ са се зародили там, но това не е така. Можете да се чувствате горди от това. Още повече че през целия си живот той остава свързан с този град“, сподели д-р Милена Котошева.

 

Ген. Венцислав Мутафчийски не дойде да получи лично отличието си. Обявено бе, че има здравословни проблеми, за което е уведомил кмета Методи Чимев. С аплодисменти на сцената в театралния салон бяха посрещнати обаче д-р Гюзелева, д-р Богоева, д-р Бонев и д-р Бачев. На церемонията не успя да присъства д-р Райна Сапаревска.  

 

На финала на церемонията в театъра прозвуча националният химн на Република България, след което във фоайето общинските съветници се почерпиха на празничен коктейл.  

 

 

Празникът на Дупница продължи с водосвет на площад „Свобода“, който бе отслужен от архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски в съслужие със сещениците Костадин Бошняков, Добри Добрев и Петър Очков.

 

 

 

След ритуала отец Паликарски пожела духовният закрилник на българския народ и на дупничани св. Иван Рилски да даде здраве, мир, спасение, живот и благоденствие. За финал кметът Чимев отново прочете същата реч, която произнесе и на тържествената сесия.