Оперативният щаб обсъди епидемиологичната обстановка в областта

Ръководителите на институции докладваха актуалните данни и статистики, свързани със заболеваемостта от ковид-19 и процеса по ваксинация на населението
Снимка: Областна администрация - Кюстендил

 

Областният оперативен щаб за борба с коронавируса в Кюстендил проведе заседание, по време на което ангажираните институции докладваха актуалната епидемиологична обстановка, както и хода на ваксинационния процес в областта. В заседанието се включиха областният управител инж. Александър Пандурски и неговият заместник инж. Георги Илинов.

 

Пред членовете на Щаба подробна информация за епидемиологичната обстановка в Кюстендилска област представи директорът на РЗИ д-р Златко Величков: „Намираме се в червената зона според класификацията на МЗ. Общо диагностицираните от началото на пандемията в нашата област са 10 276. Под карантина в момента са 886, а с изтекла са 26 214 души. Диагностицирани и на домашно лечение към днешна дата са 552-ма. Излекувани от коронавирусната инфекция са 9 113, а починали – 519.“ Той посочи, че от 27 септември до днешна дата в област Кюстендил са диагностицирани общо 208 човека.

 

Д-р Величков даде актуална информация и за ваксинираните лица на територията на областта: „Дотук са поставени общо 46 448 ваксини. С първа доза – 26 020, а с втора доза – 20 409. За периода от 27-ми до 30 септември са приложени 526 дози, което бележи спад във ваксинационния процес. По възрастови групи за тази седмица са: между 45 и 65 г. са ваксинирани 147 човека, над 65 г. – 90. Лекари – 9, фармацевти – 1, педагогически специалисти – 5. Област Кюстендил е в първите 4 области в страната по ваксиниране“.

 

По данни на РЗИ на територията на областта тази седмица са извършени общо 132 проверки във връзка със спазването на епидемиологичните мерки. РЗИ – Кюстендил е извършило 62 проверки, МВР – 49, БАБХ – 21. „Осъществява се 24-часов граничен здравен контрол на двете КПП-та. На територията на област Кюстендил бяха открити и две ковид зони – в Кюстендил и в Дупница. Вчера на церемония в Министерство на здравеопазването двете дирекции към РЗИ – Кюстендил – „Надзор над заразните болести“ и „Обществено здраве“, бяха наградени с плакет и грамота за постигнати високи успехи в борбата с пандемията от Ковид-19“, сподели още директорът на РЗИ.

 

Пред Областния оперативен щаб представители на трите болници в областта дадоха актуална информация относно обстановката в ковид отделенията. Д-р Александър Величков изказа опасения, че картината може динамично да се промени след 10 дни заради големия брой ежедневно новозаразени. Според него има вероятност на ден да бъдат хоспиталиизрани по 10 души в болничните заведения. Той заяви, че това се взема предвид, има осигурени легла и възможност да се посрещне нова вълна. 90 са осигурените легла в МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в град Кюстендил, като 9 от тях са реанимационни. Общинската болница в Дупница разполага с 43 легла за неусложнено болни и 5 легла в реанимация. Д-р Крум Бонев изказа впечатление, че възрастта на заболелите сега е по-ниска в сравнение с предишните периоди. Към РЗОК е пуснато искане леглата в МБАЛ „Св. Иван Рилски 2003“ – град Дупница да бъдат увеличени с още 10 и да станат 40 общо. Д-р Матей Попниколов припомни, че от 23 септември към Медицинския център в болницата е отворена Ковид зона, която ще обслужва жителите на Дупнишка община и на общините Сапарева баня, Бобов дол, Бобошево, Рила и Кочериново. „Това ще помогне доста, за да се прецени състоянието на болните и да се реши чисто медицински кога то се влошава, трябва ли да се постъпи в болница или може да се продължи лечението вкъщи. Социалният аспект е, че хората, преминали през ковид, ще могат да ползват безплатни лекарства при лечението в домашни условия“, обобщи д-р Попниколов.

 

По време на заседанието актуална информация относно ситуацията в училищата представи началникът на РУО – Кюстендил Мая Стойчева - Николова. С пълен ваксинационен цикъл са 493 учители от 1354 педагогически специалисти; 176 непедагогически специалисти от 662-ма, има и 111 ученици с пълна ваксинационна схема. В момента учениците от 14 паралелки учат онлайн. За 10 от паралелките карантината изтича на 3 октомври, а на останалите - на 4, 6 и 7  октомври. Общият брой на децата, които се обучават от разстояние, е 244, като 181 са поставени под карантина в качеството им на контактни със заразени.

 

Надявам се да сме наистина в платото и да задържаме броя на заболелите. Добрата новина е, че и в двете открити ковид зони в Кюстендил и в Дупница болните ще могат да бъдат безплатно преглеждани и лекувани“, коментира областният управител инж. Александър Пандурски. Той призова всички публични институции и медицински лица да се включат активно в имунизационната кампания, за да бъде обществото максимално защитено. Инж. Пандурски отново изказа благодарност за усилията на хората от първа линия и на всички, които се борят с ковид пандемията, информира пресцентърът на Областната администрация – Кюстендил.