Съветниците в Дупница одобриха поемането на нов общински дълг

Община Дупница ще изтегли заем в размер 1 млн. лв., по-голямата част от които ще бъдат инвестирани в ремонт на ВиК мрежата в селата Самораново, Крайници и Яхиново
Снимки: КАМЕРТОН

 

С 23 гласа "за" местният парламент в Дупница днес прие предложението за поемането на нов общински дълг в размер 1 млн. лв. Както вече писахме, намерението на общинското ръководство е средствата от бъдещия заем да бъдат изразходвани за ремонт на ВиК мрежата в селата на територията на община Дупница. Против предложението гласуваха Първан Дангов от БСП и избраният от АБВ Георги В. Градевски. Въздържаха се Ивайло Петров, Асен Илиев, Александър Анин и Валентина Караганова от групата на БСП. Дебатът продължи около час и половина, като в повечето случаи бе провокиран от въпроси на социалистите.

 

Валентина Караганова коментира, че кредитът няма да реши проблемите във ВиК сектора, а самата докладна записка не е добре мотивирана. Караганова, както и колегата й Александър Анин, отбелязаха още, че от проектопредложението не става ясно кои обекти в кои села ще бъдат ремонтирани и допуснаха, че може да възникнат спорове между жителите на селата относно разпределението на средствата. От отговора на кмета Методи Чимев стана ясно, че по-голямата част от средствата ще бъдат инвестирани в големите села Самораново, Яхиново и Крайници.

Точен разчет на този етап няма, но прогнозно ще бъдат разходвани по около 200-250 000 лв. във всяко от трите села, а за по-малките села, като Делян и Тополница, ще остане резерв от около 200 000 лв. Чимев призна, че кредитът не е генерално решение на проблемите с водоснабдяването, но е крачка към облекчаване на „мъките и неволите“ на жителите в селата.

 

На днешното редовно заседание на Общинския съвет бе взето и решение за насрочване на нов конкурс за избор на управител на ВиК – Дупница. За председател на конкурсната комисия бе избран Йордан Йорданов от ГЕРБ. В състава й ще влязат още Леонид Хаздай от „Глас народен“, Александър Анин от БСП, Венелин Иванов от БДЦ и Георги Георгиев от СДС.