Масирана прокурорска акция запечата 15 търговски обекта в ромските квартали на Дупница и Кюстендил

По разпореждане на Районната прокуратура 41 обекта са били под прицела на НАП, БАБХ и пожарната

 

Масирани проверки на търговски обекти в ромските квартали на Дупница и Кюстендил са извършени от НАП, БАБХ и пожарната по разпореждане на Районната прокуратура. Под прицела на контролните държавни органи, съгласно прокурорското разпореждане, са били обекти и лица, упражняващи търговска дейност на територията на кв. „Изток“ в Кюстендил и кварталите „Гиздова махала“, „Каваклия“, „Ценеви“ и „Горна махала“ в Дупница.

 

Служители на Главна дирекция „Фискален контрол“ при ЦУ на НАП са проверили 41 обекта в двата града. В 13 от тях са били констатирани нарушения - установена разлика в касовата наличност, липса на фискално устройство и липса на паспорт в търговския обект. Издадени са били 15 заповеди за налагане на принудителна административна мярка „Запечатване на обект“.

 

При извършените проверки представителите на РД „Противопожарна безопасност и защита на населението“ са установили 27 несъответствия с правилата и нормите за пожарна безопасност в 41 обекта. За всички тях са издадени писмени разпореждания за отстраняването им.

 

Административни санкции за обща сума от 16 000 лева са били наложени от Областна дирекция „Безопасност на храните“ – БАБХ на търговци, извършили нарушения по Закона за храните. При проверки на 32 обекта в гр. Кюстендил и гр. Дупница са били съставени 16 акта за установяване на административно нарушение, както и 16 наказателни постановления. Същият брой са и издадените от контролния орган заповеди за спиране на дейността на обектите. В обектите нe ca били констатирани несъответствия относно безопасността и произхода на храните, условията и сроковете на съхранение, както и здравния статус на работещите, информира Районната прокуратура в Кюстендил.