С водосвет за благополучие започна възстановяването на храм „Св. Никола“

Църковният ритуал бе извършен в тесен кръг от свещенослужители и миряни. Отец Иван Айдаров благослови и се помоли за всички работници, които ще се трудят за четиривековната черква, изказа благодарност към дарителя Юлиан Манов, а на всички миряни заръча да пазят завещаното от предците ни и да се стараят да помагат за поддържането на храма, важен за историята, културата и духовния живот на Дупница.
Отец Иван Айдаров и дарителя Юлиан Манов. Снимки: КАМЕРТОН

 

С водосвет за благополучие днес официално бе поставено началото на възстановяването на четиривековния дупнишки храм „Свети Николай Мириклийски Чудотворец“, наричан от дупничани „Св. Никола“. Църковният ритуал бе извършен от свещеника на най-старата черква в Дупница отец Иван Айдаров в съслужение с монах Елевтерий от Поморийския манастир „Свети Георги“ и с участието на богослова и църковен певец Живка Мантаркова. Събитието се проведе в тесен кръг от присъстващи, повечето свързани с организацията на доброто дело – дарителят Юлиан Манов, брагодарение на когото започват мащабните ремонтни и реставрационни дейности, ръководителите на строителните дейности, служители на църквата „Покров на Пресвета Богородица“ и малцина други миряни.

 

 

 

Отец Иван Айдаров благослови и се помоли за всички работници, които ще се трудят за храма, изказа благодарност към Юлиан Манов, а на всички миряни заръча да пазят завещаното от предците ни и да се стараят да помагат за поддържането на храма, който има висока стойност за историята, културата и духовния живот на Дупница. „Скъпи на Бога братя и сестри, това дело е благоугодно. То се случва благодарение на един добър, благочестив християнин, който дава много за светата Църква, за град Дупница, без да иска нищо в замяна. Дай Боже вие да бъдете като един будител за град Дупница, но и не само, за цяла България. Нека да ви последват още много хора, защото са безброй храмовете, които имат нужда от възстановяване. Братя и сестри, в момента, в който храмът бъде обновен трябва, всички задружно да помагаме, за да бъде исторически свидетел на град Дупница, а не да тъне в разруха и забвение. Да дава Бог здраве на трудещите се тук, сръчност на ръцете. Да няма никакви спънки и всичко да мине успешно! Амин!“, отправи своите благопожелания отец Айдаров и измоли скоро храмът да отвори врати за всички миряни, а веднага след това вътре да бъде извършена Архиерейска света Литургия.

 

Юлиан Манов с ръководителите на предстоящите строителни дейности в храм "Св. Никола"

 

Скромно, без шум, в тесен кръг от свещенослужители и миряни, но с много ентусиазъм,  надежда за благополучие и молитва започна възстановяването на основаната преди четири века първа дупнишка черква, която бе изоставена и поругавана в продължение на четири десетилетия 

 

Юлиан Манов от своя страна изрази надежда храм „Свети Никола“ да възстанови напълно своя предишен облик, което да насърчи повече хора да обърнат поглед към миналото и към завещаното от нашите предци и да го запазят. „За мен е чест да бъда днес тук. Това е един храм с много богата история, който е съгараден от нашите предци. За съжаление е оставен на произвола на съдбата и на множество посегателства. Храмът е в окаяно състояние, но аз се радвам, че вие сте с мен в това дело. Надявам се, когато го възстановим, да се превърне в една гордост за Дупница, за всички българи, но и не само, за да идват всички и да му се любуват. Надявам се след това хората да го ценят и пазят. Дано с този пример да накараме много хора да се замислят за това кои сме ние, откъде идваме, какво ни е завещано. Да го ценим, пазим и развиваме, за да остане за поколенията след нас. Наистина вярвам, че ще направим нещо много хубаво“, каза Юлиан Манов.

 

Всички присъстващи бяха обединени от силния копнеж скоро да имат възможността да влязат в обновения храм и възприеха като много добра поличба неочакваната поява на ято лястовици, които започнаха да кръжат и чуруликат над храма.