Гъмов като Макмърфи от „Полет на кукувиче гнездо“ на дупнишка сцена

 

Драматичен театър "Гео Милев", град Стара Загора гостува в Дупница с пиесата по култовия роман на Кен Киси „Полет над кукувиче гнездо“.

 

Това е историята на непокорния хулиган Рандъл Патрик Макмърфи, вкаран в психиатрична клиника с цел пречупването му пред правилата на системата.

 

"Полет над кукувиче гнездо" (1962г.) е дипломната работа, с която Кен Киси, един от значимите автори в американската литература на 20 век, завършва специалността художествено писане в университета Станфорд. Считан е за връзка между т.нар. бийт поколение на 50-те и хипитата от 60-те години. Идеята за творбата навързва участието на американския писател като доброволец в правителствена програма за изследване въздействието на психоактивни вещества – наркотици от рода на ЛСД, мескалин, кокаин и подобни, върху хора и работата му като санитар в психиатрична болница.

 

 Общуването с пациентите го уверява, че те съвсем не са луди, а избутани от обществото, защото не отговарят на традиционните идеи как би трябвало да се държат. Романът отдавна е признат за култов от различни поколения, любим заради темата за свободата.

 

В ролята на Макмърфи на театрална сцена е бил Кърк Дъглас, а в киното – Джак Никълсън.

 

В Дупница Макмърфи ще бъде Станимир Гъмов.  Главна роля има и Диана Найденова, а останалите актьори, които участват в пиесата на старозагорския театър са Димитър Митев, Цветомир Черкезов, Стефан Борисов, Георги Райчев, Стефан Делев, Димитър Карамалаков, Тодор Тодоров, Жоро Райчев, Весела Петрова, Светослава Иванова и Мария Пенчева.

 

"Полет над кукувиче гнездо" ще се играе на 18.04.2018 г. от 19:00 часа с салона на ОДТ „Невена Коканова“.


Ако тази статия ви е харесала, станете наши приятели във Фейсбук