Голям дарител дава нов живот на най-стария дупнишки храм „Св. Никола“

До десет дни с водосвет в черквата ще бъде поставено началото на мащабен ремонт
Снимки: КАМЕРТОН

 

Благодарение на голям дарител до десет дни в най-стария дупнишки храм „Свети Николай Мириклийски Чудотворец“, наричан от дупничани „Св. Никола“, ще започнат мащабни ремонтни и реставрационни дейности, съобщи за „Камертон“ свещеникът на черквата отец Иван Айдаров. Както сме писали, през есента на 2019 година започна възстановяването на основания преди повече от четири века храм, затворен за свещенослужители и миряни от 40 години. В началото на 2020 година за целта бе открита дарителска сметка, средства бяха предоставени и от Комисията по вероизповеданията към Министерския съвет чрез Софийската света митрополия.

 

 

Парите обаче не бяха достатъчни за пълното възстановяване на църквата, докато не се появи големият дарител. Това е Юлиан Манов, който не е роден и не е живял в Дупница, но е родствено свързан с града. Подробности около личността му не можем да съобщим, тъй като уважаваме желанието му да не се афишира публично, освен с името си. С негова и финансова, и организационна помощ отварянето на храм „Св. Никола“ за миряни вече е възможно. За това той вече има благословията на Софийска света митрополия, което му позволява да започне преговори със строителни фирми за предстоящото благоустройство. „Юлиан Манов е изключително отзивчив човек. Много бързо стигнахме до съгласие. Слава на Бога, че се появи такъв човек. Много са малко хората, които биха дарили толкова много лични средства. Той не желаеше дълго време дори да се оповестява неговото име. Благодарствата към него не могат да се опишат с думи. Трябва да е сигурен, че винаги ще бъде в нашите молитви. Бог да го дарува със здраве, както и неговото семейство. Винаги да бъде така отзивчив, да помага. Трябва да бъде сигурен, че това, което дава за това дорбо дело, Бог ще го възнагради стократно. Никое добро дело не остава забравено или скрито от Бога. Дай боже, да бъде пример и за други. Защото много храмове в България имат крещяща нужда от възстановяване и се нуждаят от хора като него. Това, което се прави, което дараява, няма да го вземе нито той със себе си, нито аз със себе си, остава за бъдещите поколения“, сподели пред „Камертон“ отец Иван Айдаров.  

 

Първата и най-важна стъпка за възстановяването на храма е извършването на дренаж. Отдръпването на влагата е от съществено значение за подобряване цялостното състояние на сградата. Това е и причината на този етап да не се предвижда изографисване на ниската част на стените в черквата, но зле запазените стенописи, които се намират на по-високо ниво, включително тези в наоса, ще бъдат реставрирани. За тази цел вече се водят разговори с лицензиран реставратор. Нашите читатели знаят, че именно стенописите в „Св. Никола“, изографисани от иконописци от Самоковската и Дебърската школи, както и иконостасът, представляват художествена културна ценност.

 

 

 

При ремонтните дейности вътре в храма се предвижда още да бъдат подменени стълбите за чардака. Ще бъдат изградени и стълби на амвона. Мозайката на пода, както и столовете за миряните ще бъдат запазени, но освежени, ще има и нови свещници. Досега също бяха извършени немалко благоустройства вътре – ремонтирани са олтара и иконостаса, възстановена е електрическата инсталация, дограмата на прозорците е подменена, ремонтирана е стаичката до входа и др.

 

 

 

Покривът на храма е в добро състояние благодарение на външното благоустройство, извършено с европейски средства през 2005 година. Ремонтните дейности обаче ще се наложат и по фасадата, както и в дворното пространство. Камбанарията ще бъде обновена и ще се купи още една камбана за нея. Въпреки че има две камбани, заради дългото им неизползване, са ерозирали. Когато започнат да бият редовно обаче, те ще възстановят напълно силния си звук, обясни отец Айдаров. „Ако човек не говори продължително време, ще забрави как да говори. Това се случва и с камбаните. Когато не се бият, губят звука си. Но тези две камбани са с изключително добър звук. От дупнишките църкви те имат най-силен звук и синхрон“, допълни свещеникът.  

 

Дарителят Юлиан Манов има намерение със собствени средства да извърши благоустройство и на стария гробищен парк, който се намира в двора на храм „Св. Никола“ и където лежат костите на предците ни и на духовните водачи на Дупница. Обстоен оглед на мястото ще бъде направен след приключването на ремонта на черквата.

 

Отец Иван Айдаров отчете, че до момента в дарителската сметка на храм „Св. Никола“ са постъпили около 8000 лв., като половината от тази сума е предоставена от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“. Тези пари до момента не са харчени, но ще намерят своето предназначение в хода на обновяването на църквата.

 

Очаква се мащабните ремонтни дейности да започнат до десетина дни с водосвет за благополучие. „Мечатя да видя храма действащ, да започне да се служи в него, да се случи това, за което е предназначен, а това е най-голямото тайнство - светата Литургия, светата Евхаристия. Сигурен съм, че в най-скоро време нещата ще се случат. Дай боже, скоро гражданите на Дупница да започнат да се черкуват в този прекрасен храм“, заключи отец Айдаров.