МВР награди 73 пожарникари от областта по случай професионалния им празник

До края на септември районните противопожарни служби ще проведат редица кампании с цел превенция на пожарите
Снимка: ОД на МВР - Кюстендил

 

73-ма огнеборци от районните противопожарни служби в Кюстендилска област са наградени от ръководството на МВР по случай професионалния празник на пожарникарите, който се отбелязва днес (14 септември). 15 от тях получават колективна парична награда, а останалите – писмена похвала от своите ръководители. Наградите са за постигнати високи резултати и конкретен съществен принос в изпълнение на служебни задължения, проявен висок професионализъм и себеотрицание, воля и мъжество при овладяването и ликвидирането на масивни пожари, възникнали в периода 31 юли – 11 август 2021 г. Пожарникарите не са допуснали огънят да се разпространи и обхване селата Ломница, Гърбино, Долно село, Чудинци, Коняво, Пастух, Тишаново, Фролош, Ваксево и Слатино. Спасили са от опожаряване 170 къщи и сгради, над 17 000 дка гора, 125 дка гора, 20 дка овощни градини.

 

При откриването на Седмицата на пожарната безопасност вчера комисар Светослав Георгиев – директор на РДПБЗН – Кюстендил, поздрави колегите си по случай празника, благодари им за отдадеността на работата, за издръжливостта в борбата с огъня, за резултатните им усилия при големите пожари през това лято да не допуснат човешка жертви. Комисар Георгиев изрази своята благодарност и към гражданите, помогнали в овладяването на стихията, многобройните служители на горските стопанства и за осезаемия принос на представителите на Доброволните формирования към общините Кюстендил и Бобошево. Той им пожела здраве и устойчивост, да преодоляват успешно трудностите и винаги да са спокойни семействата им за тях.

 

Седмицата на пожарната безопасност, която бе открита с  изложба „С очите си видях бедата“ в Кюстендил, ще продължи до 19 септември, а до край на същия месец ще се проведат и други превантивни кампании. Във всички районни противопожарни служби в областта ще бъдат организирани дни на отворените врати. Огнеборците ще посрещнат деца от детските градини, ученици и граждани. 

 

14 септември е обявен за празник с Решение на Министерския съвет от 12 септември 1995 г. Датата е избрана заради 90-годишнината от учредяването на първото професионално обединение на пожарникарите в България през 1905 г.