Благоевградският куклен театър става редовен гост на сцената в Дупница

За радост на най-малките почитатели на театъра и техните родители куклени представления може да се организират ежеседмично. Тази и още новини по повод предстоящия нов театрален сезон в Дупница съобщи директорът на ОДТ „Невена Коканова“ Валентин Балабанов.
Снимки: Общински куклен театър - Благоевград (kuklenblagoevgrad.com)

 

Общинският драматичен театър „Невена Коканова“ започва активно сътрудничество с Куклен театър – Благоевград. За радост на най-малките любители на театъра и техните родители през новия театрален сезон благоевградската културна институция има готовност да гостува ежеседмично на сцената в Дупница, съобщи директорът на дупнишкия театър Валентин Балабанов. Програмата и честотата на гостуванията ще зависят от интереса на местната публика.

 

Общинският куклен театър в Благоевград има 45-годишна история, много добра трупа, богат, интересен и много награждаван репертоар. Сред пиесите им са „Бременските музиканти“, „За една обикновена шапчица червена“, „Красавицата и Звяра“, спечелилата награда Икар „Гарвин магьосникът“ и др. „Отдавна обещах да правим повече детски пиеси, но ковид кризата попречи на плановете ни. Мисля, че това, което планираме сега, е много по-добър вариант“, коментира пред „Камертон“ Валентин Балабанов. Благоевградският театър ще използва дупнишкия театрален салон без наем. От същата преференция ще може да се възполва и ОДТ „Невена Коканова“ при гостуванията в Благоевград, уточни Балабанов условията на договореното сътрудничество.

 

Междувременно дупнишкият театър вече е започнал репетиции на нова пиеса с работното заглавие „Място в ъгъла по посока на движението“ по Андре Жил и Шарл Шара. Ролите са поверени на актьорите Петко Каменов и Владимир Богданов. Премиерата ще бъде през месец ноември. Театралното ръководство планира да възстанови и своя хит „Г-н Ганьо Балкански“. Що се отнася до новите пиеси обаче културната институция ще залага на такива с до трима актьори. „Философията на представленията, които тепърва ще правим, е бъдат с до трима, най-много четирима наши актьори. В репертоара на театъра има 9 представления, като само две от тях ще продължим да  играем пред дупничани - „Верига от думи“ на Жорди Галсеран и „Ама че семейство“ на Майкъл и Рей Куни. Причината е, че в повечето други пиеси участват външни актьори, на които дупнишкият театър на този етап няма възможност да плаща хонорари. При тези ограничителни мерки ние не можем да съберем достатъчно публика и съответно достатъчна сума пари, за да покриваме разходите си. Искаме да каним и гостуващите актьори, като Ивайло Калоянчев, Ивайло Захариев и др., но не можем да си го позволим, а не желаем да натоварваме общината финансово“, коментира още Балабанов.

 

За празника на Дупница, който отбелязваме в Деня на Св. Иван Рилски – 19 октомври, театърът подготвя хепънинг, в рамките на който ще покаже на дупничани отблизо как се прави театър зад и пред кулисите. Присъстващите ще имат възможността да се запознаят и с работата на целия театрален екип, съобщи още директорът на културната институция.

 

Заради въведените противоепидемични мерки представленията в началото на новия театрален сезон ще могат да бъдат организирани при използването на до 50% от капацитета на театралния салон и при спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 метра. Зрителите са длъжни да носят и маски. Театърът има готовност да организира представления и на открито. Както сме писали, импровизираната сцена се намира на паркинга зад бившето кино „Марек“.