Отварят триажния кабинет и осигуряват полицейско присъствие за „зеления коридор“ в поликлиниката

Това са решенията, взети от Общинския кризисен щаб в Дупница, заседавал във връзка с увеличение на заболеваемостта от ковид-19
Снимка: КАМЕРТОН

 

От 1-ви септември триажният кабинет в Дупница отново ще приема пациенти, решил е Общинският кризисен щаб. Основната дейност на помощното ковид звено е безплатно тестване на пациентите със съмнение, че са заразени. Ще се прилагат антигенни тестове, финансирането за които се осигурява от общинския бюджет. Община Дупница поема разходите и за заплати на служителите в Триажа. Затова безплатно ще бъдат тествани само жители на община Дупница, като местожителството ще се удостоверява пред медиците чрез представяне на лична карта. Всички останали пациенти, ще бъдат насочвани към лабораториите в града. Няма да бъдат допускани за тестване в триажния кабинет и непълнолетни лица без законен придружител. Освен това пациентите, които желаят да се тестват, не трябва да са се тествали през последните 48 часа.

 

Общинският кризисен щаб е взел и решение още за осигуряване на полицейско присъствие по време на „зелените коридори“ за децата в Частната поликлиника. Причината са множество сигнали за отказ да се спазва ограничението, валидно в дните вторник и четвъртък от 08,30 до 12,00 часа. "Предишния път съдействахме със служители от Общината, които бяха подложени на обиди, заплахи, опити за саморазправа, независимо че се отнасяше за децата“, обясни председателят на Кризисния щаб Крум Милев, цитиран от пресцентъра на кметството.

 

По данни на Областната администрация в Кюстендил към 25 август в двете ковид отделения в Дупница са настанени 19 пациенти. Девет от тях са в общинската болница, а другите 10 – в частната. В област Кюстендил се регистрират по около 20-ина новозаразени на денонощие.