Съдът в Кюстендил остави в ареста двама сирийци, опитали да излязат през границата незаконно

Мъжете, на 43 и 47 години, са заловени на ГКПП – Гюешево, укрити в товарен автомобил с турска регистрация

 

Районен съд – Кюстендил остави за постоянно в ареста двама сирийски граждани, направили опит да излязат през границата на страната ни за Република Северна Македония без разрешение на надлежните органи на властта. Сирийците били укрити в товарен автомобил с турска регистрация. Районната прокуратура ги е привлякла като обвиняеми за престъпление по чл.279, ал.1 от НК, извършено на 10.08.2021 г. на ГКПП – Гюешево.

 

От събраните доказателства по досъдебното производство може да се направи обосновано предположение, че обвиняемите са съпричастни към престъплението, за което им е повдигнато обвинение. Доказателствата сочат, че има реална опасност обвиняемите да се укрият, доколкото не са български граждани и нямат постоянен адрес на територията на страната. Не без значение е и обстоятелството, че не може да бъде установена с абсолютна категоричност самоличността им, предвид че към момента на задържането им, те на са носили у себе си оригинал на документ за самоличност, а копие на такъв. Пред съда те заявяват, че паспортите им се намират в техен родственик в Република Турция. Има данни и е възможно обвиняемите да са извършили и друго престъпление – незаконно преминаване на държавната граница на влизане в страна ни, информират от съда.

 

Определенията, с които по отношение на двамата сирийски граждани, на 47 и 43 години, са взети мерки за неотклонение „Задържане под стража“, подлежат на обжалване с частна жалба и частен протест пред Окръжен съд - Кюстендил.