Дупнишкият художник Димитър Божков открива изложба във Варна

Младият творец, станал известен в родния си град като „дупнишкия Леонардо да Винчи“, ще се изяви в авторитетната галерия „Графит“, вдъхновен от художника Михаил Рашков - Маестрото
Снимка: КАМЕРТОН (архив)

 

Дупнишкият художник Димитър Божков ще открие през този месец самостоятелна изложба във Варна. Експозицията, озаглавена „Коктейл от цветове“, ще бъде представена в авторитетната галерия „Графит“ в морската столица. 27-годишният художник ще покаже близо 20 маслени платна, които е създал през последната една година. Този път младият автор се обръща към абстрактното изкуство, като цветята заемат основната линия в картините му. Въпреки това запазва част от предишния си стил и своето любимо море.

 

Димитър Божков е вдъхновен за изложбата, която ще бъде шестата му самостоятелна, от покойния вече художник Михаил Рашков - Маестрото, който забелязва самородния талант на дупничанина. Миналото лято двамата творци имат възможността да рисуват заедно в продължение на два месеца. В този период Маестрото оказва силно влияние върху творчеството на Божков. „За съжаление Михаил Рашков почина съвсем наскоро. Той искаше да ми съдейства, но не беше добре със здравето. Миналото лято рисувахме заедно и това много ми повлия. Може да се каже дори, че за кратко Рашков беше мой ментор. Искаше да дойде на изложбата във Варна. Но това, което той ми даде, ще остане. Накара ме да разбера, че талантът наистина е дар от Бога, ценен е и трябва задължително да се развива. Един ден му занесох това, което съм нарисувал. Беше незавършено и исках да ме насочи. Хвана една шпатула и махна всичко, което бях създал. Каза ми да не рисувам повече по този начин. Свали и ми показа една негова картина с модерно изкуство и му отвърнах, че мога да правя по 10 такива картини на ден. И той ми каза „Добре, давай“, разказа пред „Камертон“ самоукият художник Димитър Божков.

 

 

Както вече сме писали, Димитър Божков открива страстта си към рисуването преди повече от седем години, след като заминава да учи право в Римския университет „Ла Сапиенца“. Докато тренира бокс, се оказва, че треньорът му е любител художник. Благодарение на него Божков започва да рисува графики, след което заменя молива с маслени бои. Създава и множество репродукции на ренесансови майстори. Представя картините си в Дупница и получава прозвището Дупнишкия Леонардо да Винчи. В момента завършва семестриално „Управление на бизнеса и предприемачество“ в Нов български университет. Въпреки това не се отделя от четката и се радва на множество поръчки.

 

Изложбата в галерия „Графит“ във Варна ще бъде открита на 20 юли и ще остане подредена там един месец.