Художникът Валентин Топалов откри изложба в Дупница

Творецът абстракционист е чест гост на Околийската къща от много години назад, привлечен от бившия уредник на галерията Андрей Севдин(1960 – 2016), с чийто рожден ден съвпадна откриването на изложбата снощи
Снимки: КАМЕРТОН

 

Художникът абстракционист Валентин Топалов подреди самостоятелна изложба в Дупница. Експозицията, озаглавена „Живопис“, бе открита снощи в изложбена зала „Околийската къща“. На събитието, съпроводено от народна музика в изпълнение на Спаска Борисова и Венци Джаджаров, дойдоха негови колеги художници, близки, приятели и любители на изобразителното изкуство.

 

Валентин Топалов представя 30 платна абстрактна живопис. Те са създадени през последните две години, но и идеята за тях е от по-ранен етап. Картините са в по-голям формат от предишни творби на автора, спадат към по-хладната гама цветове и в тях преобладават геометричните фигури. Идеята е отделните композиции да внушат на всеки зрител нещо различно, независимо дали е пейзаж, интериор или полуфантастично място. „В изложбата всичко идва от само себе си. Когато човек работи, започват да се появяват различни идеи. Работата увлича. Има много импровизация, a голямото и малкото си съжителстват. Обичам всички цветове, но настоящата изложба е свързана с много фактори в живота ми, за да избера по-тъмната гама. Замисълът е човек, виждайки една картина да си помисли, че е видял всичко и да не отмине, а да се върне и да открие нещо друго. Това не е нещо, което се изказва категорично, оставя се за ума на зрителя, за да запълни той своите усещания и да направи заключенията си“, каза пред „Камертон“ Валентин Топалов.

 

Пернишкият художник е добре познат на дупнишката публика. Това е третата му самостоятелна изложба в Околийската къща, редовен участник е и в общите експозиции, организирани от галерията в годините назад. Откриването на настоящата му изложба вчера (25 юни) пък съвпадна с рождения ден на покойния Андрей Севдин(1960 – 2016), дългогодишен уредник на Околийската къща и обичан от дупничани човек и художник, за когото Валентин Топалов си спомни с топли чувства. „Бяхме много добри приятели с Андрей. Между нас имаше много топло взаимно чувство. Той беше един чудесен човек и колега. Влюбен съм в „Околийската къща“, сподели абстракционистът.

 

Валенти Топалов, завършил резба в НХА през 1972г., е автор на над 40 самостоятелни изложби в България и чужбина. Осъществил е и множество участия в национални и международни художествени изложби. Участва в редица пленери по живопис в България, Турция, Полша, Северна Македония и Черна гора. Негови творби са част от частни колеции с страната и чужбина.

 

Изложбата му в Околийската къща може да бъде разгледана през следващия един месец.