Общината продава училището в Бистрица за старчески дом или хотел

„Дупница става новия Бевърли Хилс“, на шега, но и с гордост отбеляза председателят на Общинския съвет К. Костадинов, след като с колегите му дадоха зелена светлина на сделката със закритото преди 8 години учебно заведение
Снимка: КАМЕРТОН (архив)

 

Сградата на закритото през 2012г. училище „Св. св. Кирил и Методий“ в село Бистрица да бъде продадена реши днес Общинският съвет в Дупница. Предложението е на кмета Методи Чимев и е внесено във връзка с постъпили две заявления от потенциални инвеститори. В отговор на въпрос от страна на председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов кметът съобщи, че едното инвеститорско намерение е за изграждане на дом за стари хора, а другото – за хотел. Двамата инвеститори ще се конкурират за училищната сграда на публичен търг с явно наддаване. „Дупница става новия Бевърли Хилс“, шеговито, но не без гордост, възкликна Костадинов, удовлетворен от отговора на своя въпрос, и призова: „Всеки, който гледа и чува, да побърза, защото се засилва инвеститорският интерес към Дупница и селата“.

 

 

Училището е с площ 6 276 кв. м, а определената първоначална цена за продажбата е 170 340 лв. В докладната записка е записано, че 30% от сумата, която Община Дупница ще получи за сградата, ще бъдат използвани за благоустройствени дейности в село Бистрица.

 

Припомняме, че инвестиционно намерение за изграждане на дом за стари хора на мястото на училището в село Бистрица бе заявен и през 2016 година, но не бе осъществено. Кметът на селото Кирил Огненски каза на сесията днес, че преди пет години е проведено общоселско събрание и населението се е съгласило училището да бъде използвано за друга дейност, за да не пустее и да не се съсипва сградата. В момента тя вече е в окаяно състояние.

 

21 съветници гласуваха „за“ продажба на сградата, въздържаха се Първан Дангов и Георги Градевски – Конана.