Не с нов управител, а с промяна на мениджмънта започва спасителна акция за ВиК – Дупница

Заради присъединяването на общината към Асоциацията по ВиК през 2017г. цената на водата не бе увеличена. С това водният шеф оправда пред Общинския съвет лошото състояние на повереното му дружество. Илиев получава пълно разбиране и подкрепа от управляващите и те ще го запазят на поста. С промяна не на управителя, а на мениджмънта, по думите на К. Костадинов, се надяват да спасят ВиК.
Снимки: КАМЕРТОН

 

Цената на водата в община Дупница не е повишавана от 2010 година. Бизнес планът на ВиК – Дупница от 2017 година предвиждаше повишение от 1, 34 лв. на 1, 74 за кубик. Заради присъединяването на община Дупница към Асоциацията по ВиК – Кюстендил обаче ДКВР спря бизнес плана на дружеството. Ако това не се беше случило, ВиК щеше да разполага с 600-700 000 лв. повече на година.  Това обясни на заседание на Общинския съвет днес управителят на водното дружество Илия Илиев при обсъждането на финансовия отчет на ВиК за 2020 година и поздрави съветниците за взетото от тях решение за излизане от АВиК.

 

Изказването на Илиев бе провокирано от Първан Дангов от БСП, който го попита къде е годишната печалба от 1 млн. лв., обещана от него при назначаването му преди 9 години. Дангов отправи критика и към кмета Методи Чимев по отношение на управленските му приоритети, свързани с водоснабдяването.  Предвид това, че хората в общината нямат питейна вода, не е практично да се инвестира в сондаж на минерален извор, смята Първан Дангов. Преди това Георги Градевски от Глас народен попита защо започналия ремонт на водопровод в Самораново е поверен на частна фирма, а не на ВиК – Дупница и ако ВиК няма достатъчно човешки и технически ресурс за работа, как се включва в ремонтни дейности на водопровод по общински поръчки в консорциум с частни фирми. Изводът му бе, че общинското ръководство води към фалит водното дружество. В отговор на критиките Методи Чимев подчерта, че проблемът  с лошото състояние на ВиК – Дупница не е само негов, но и на Общинския съвет. Посочи също, че както не е имал намерение да закрива общинската болница, така няма намерение да закрива и ВиК.

 

 

Председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов от своя страна упрекна съветниците, че не задават въпроси и не обсъждат управлението на ВиК – Дупница по същество – конкретните цифри в отчета, причините и какви действия да се предприемат. Костадинов защити управителя Илиев Илиев и посочи, че за лошото състояние на дружеството причините са обективни. Категоричен е, че за излизане от ситуацията не е нужен нов управител, а промяна на мениджмънта. Костадинов накратко обобщи финансовите резултати и състоянието на ВиК – 100 000 лв. на минус за 2020 г., 1 млн. лв. натрупани задължения, приходи и разходи в приблизително еднакъв размер – около 2 млн. лв., липса на техника, работници, експерти, обезсърчен и немотивиран състав. Най-важната битка според Костадинов засега е да се увеличи цената на водата. В тази връзка Илиев вече е започнал да подготвя нов бизнес план на ВиК, информира общинският председател. Същевременно пък общинското ръководство вече е подготвило предложение за изтегляне на кредит в размер на 1 млн. лв. за подпомагане на дейността на дружеството, което в началото на следващата седмица ще бъде публикувано за обществено обсъждане на сайта на общинска администрация.

 

Финансовият отчет на ВиК – Дупница бе приет днес с 18 гласа „за“ и 4 „против“.