Шансът за излизане на община Дупница от АВиК е минимален

Местната власт иска да постави на пауза членството във водната асоциация и одържавяването на общинското ВиК дружество, но веднъж поставила се в зависимост, е изгубила правото си да вземе самостоятелно решение в обратната посока. Въпреки това, след 5 години по течението, днес демонстрира желание за еманципация от централната власт
Снимки: КАМЕРТОН

 

Община Дупница да предприеме действия за прекратяване на членството й в Асоциацията по ВиК – Кюстендил(АВиК). Това реши на извънредно заседание днес Общинският съвет с 22 гласа „за“. „Против“ гласува само Първан Дангов от БСП, а Георги Градевски – Конана от Глас народен и Георги Наумов от ГЕРБ се въздържаха. Осем общински съветници не гласуваха, като повечето от тях отсъстваха, но имаше и присъстващи, които не дадоха никакъв вот. Преди това местният парламент гласува още да не бъде подписвано от страна на община Дупница третото поред споразумение между АВиК и водния оператор за област Кюстендил „Кюстендилска вода“ за определяне на нов срок(1 юли 2021г.), в който „Кюстендилска вода“ да започне да изпълнява функциите на воден оператор на община Дупница.  

 

Припомняме, че през 2016 г. местната власт взе решение за влизане в АВиК, което по същество означава одържавяване на общинското дружество ВиК – Дупница, мотивирана единствено от обещание от страна на правителството на ГЕРБ, че община Дупница ще получи национално финансиране за ремонт на ВиК инфраструктурата. Въпросното обещание не бе регламентирано с никакъв официален нормативен акт, който да го гарантира. Не беше ясно и от какъв по размер финансов ресурс може да се възползват общини като Дупница, които бяха лишени от европейско финансиране, но въпреки това чинно се съгласиха с одържавяването на ВиК сектора, нито пък бе обявен регламент, по който могат да кандидатстват за евентуалното национално финансиране. Пет години по-късно централната власт продължава да твърди, че отпуска финансиране на общини, изпълняващи държавната политика във ВиК сектора. Съответно местната власт на Дупница твърди пред гражданите, че е получила за времето от влизането си в АВиК до момента 6 млн. лв. именно благодарение на съгласието си с одържавяването. Оказва се обаче, че общини, които не са консолидирани в АВиК или пък са взели решение за излизане, не са лишени от финансиране от републиканския бюджет. Сред тях е община Петрич, която ще получи 19 млн. лв. за ВиК инфраструктура. Други общини пък, при равни условия с Дупница, са взели през този 5 годишен период повече от 6 млн. лв., разкриха на сесията днес кметът Методи Чимев и председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов. Неочаквано, макар и в предизборна ситуация, двамата изказаха и притеснение, че АВиК ще наложи непоносима за гражданите на Дупница цена на водата в размер на 2, 72 лв.          

 

 

И независимо от демонстрацията на желание за еманципация на местната власт в така създадената от бившето правителство ситуация, от дебатите, продължили повече от три часа днес, стана ясно, че решението на Общинския съвет за излизането от АВиК не е окончателно, а по-скоро желание членството на община Дупница да бъде поставено на пауза. Мнозинството съветници не заявиха принципна позиция  против одържавяването на ВиК сектора и закриването на общинското ВиК и показаха готовност да си променят решението за излизане от Асоциацията, ако бъде променена европейската директива така, че община Дупница да получи възможността да ползва европейско финансиране за ремонт на ВиК инфраструктурата, независимо че община Сапарева баня не е консолидирана към Асоциацията, или пък държавата даде гаранции за финансиране от републиканския бюджет. Дали тези условия са поставени под някаква (устна или писмена) форма от страна на местната пред централната власт не е известно. Но и без това, веднъж влязла в АВиК, Община Дупница вече не може да вземе самостоятелно решение за излизане от нея. Това трябва да бъде подкрепено от 100% от асоциираните членове, като с най-голямата тежест при взимането на каквито и да било решения е държавата, тъй като е с най-голям дял в Асоциацията. Така вероятността да бъде позволено на община Дупница да излезе оттам е минимална.

 

В случай че все пак бъде постигната самостоятелност, на сесията днес беше коментиран варианта за справяне с кризата във водния сектор без национално или европейско финансиране. Предложението на съветниците от групата на СДС е цената на водата да бъде увеличена от 1, 37 лв. на 2, 00 лв. Така според тях ВиК – Дупница ще разполага за инвестиции с около 1 млн. лв. повече на година, отколкото в момента. Другото предложение на сините е да бъде изтеглен кредит, с който да бъде подпомогната дейността на общинското водно дружество. Възможностите за заем от един месец насам започнала да анализира заместник-кметът по икономическите дейности Олга Китанова, информира кметът Методи Чимев. Той самият обаче е скептичен към тази идея. По думите му никоя банка няма да се съгласи да отпусне кредит на затънало като ВиК – Дупница дружество, чиито загуби са в размер на 1 млн. лв. „Далеч съм от мисълта, че ще се справим без външно финансиране, само с увеличение на цената на водата и заем“, посочи Чимев и припомни, че според изчисленията в националната стратегия за упралението на ВиК сектора на община Дупница са й необходими инвестиции в размер на над 100 млн. лв.

 

Защо обаче общинското дружество ВиК – Дупница е в това окаяно финансово състояние? Този въпрос зададе Георги Градевски – Конана от Глас народен. „Искате от нас да гласуваме излизане от АВиК, при положение че е ясно, че общината по този начин ще бъде лишена и от всякакво финансиране. А каква е гаранцията, че като бъде увеличена цената на водата, нещо ще се промени в начина на управление на ВиК – Дупница, така че услугата да бъде подобрена? Аз, като гражданин, а и повечето хора, с които съм разговарял, са съгласни да плащат повече срещу качествена услуга. Но за 10 години управление вие нищо не направихте, напротив, за това време все повече и повече затъваме. Когато едно дружество не върви, значи нещо трябва да бъде променено в управлението – било то управителя, било то работещите. В Благоевград цената на водата е 2,32 лв., но нямат аварии и плащат за питейна вода, която наистина е питейна. А ние тук плащаме за питейна, а би трябвало да плащаме за промишлена, защото в повечето населени места в общината водата е негодна за пиене. Казвате, че общини, които не са в АВиК са получили национално финансиране. Значи управляващите там са си свършили работата. В Дупница няма финансиране, изводът е слабо управление“, обобщи Георги Градевски – Конана. Изказване в същата посока направи и Иван Раков от групата на СДС, въпреки че се въздържа от критичен тон към управляващите от ГЕРБ, с които сините са в коалиция. „Аз, като гражданин и като управител на фирма, мога да кажа, че на мен, ако ми дадат дружество монополист като ВиК – Дупница, след 3-4 години ще изляза милионер. Очевидно нещата са закъсали в годините назад“, коментира Раков.  Първан Дангов от БСП от своя страна припомни, че при назначаването на Илия Илиев за управител на ВиК – Дупница управляващите от ГЕРБ са уверявали, че с неговата експертиза дружеството ще формира по 1 млн. лв. печалба годишно. „Тогава бяхте надменни и се чувствахте безнаказани, къде е този един милион днес?“, попита Дангов и отговор не получи.  

 

На сесията днес бе вметната и идеята за референдум по темата „за“ и „против“ АВиК. Въпросът бе поставен от Валентина Караганова от БСП и от Георги Градевски от Глас народен. Костадин Костадинов обясни, че за такава процедура няма време, ще излезе скъпо на общината и освен това не е сигурен, че в общественото допитване ще се включат достатъчно граждани, за да бъде резултатът легитимен.

 

В залата присъства управителят на ВиК – Дупница Илия Илиев, но нямаше предложение за изслушването му. На редовна сесия в петък ще бъде бсъден отчета на дружеството за 2020 година.