Ученици от СЕУ „Паисий Хилендарски“ станаха полуфиналисти в националния турнир „Дебати за климата“

Отборът на дупнишкото училище защитава тезата си „против“ закриването на въглищните ТЕЦ-ове

 

Ученици от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ станаха полуфиналисти в националния туринир „Дебати за климата“, в който ученически отбори от цялата страна срещат и защитават своите доводи „за“ и „против“ различни теми от глобално естество. Състезанието е част от международния проект „Климат на промяна“, насочен към засилване на познанията и въвличане на младите хора в проблемите, породени от климатичните промени, и разгласяване на начините, по които всеки може да помогне за ограничаване на техните последствия. Турнирът се  организира в 13 държави от ЕС по правилата на италианския формат „Exponi le tue idee“ („Изложи идеите си“), а българският партньор на инициатвината е фондация „ЕкоОбщност“. В националното състезание, разделено на две части(дебати на български и на английски език), се конкурираха над 80 младежи от 30 училища.

 

Дупнишкото СЕУ „Паисий Хилендарски“ се яви на турнира с два отбора, всеки от по шестима състезатели. Техен ръководител бе учителката по история и цивилизация и георгафия и икономика Мария Сапунджиева. На полуфинала в дебатите на български език се класираха деветокласниците Дарина Василева, София Пешкова и Виктория Любенова, а от 11 клас - Димитрина Спасова, Йордан Стоилов и Бойчо Кечеджиев. Те дискутираха темата „За“ или „против“ закриването на въглищните топлоелектрически централи“, като защитаваха тезата „против“.  Техни противици бяха ученици от столичната Първа частна математическа гимназия „Питагор“.

 

 

От наша гледна точка закриването на ТЕЦ-овете ще донесе повече вреда, отколкото полза. Нашите ученици го разглеждаха от икономическа и екологична гледна точка в локален и глобален мащаб“, обясни ръководителят им Маргарита Сапунджиева. Тя е изключително удовлетворена от представянето на своите възпитаници, тъй като това е техен дебют в подобен род състезания, в които участват опитни училищни отбори, както и такива от клубове по дискусии. „Успехът ни е много голям, защото досега в нашето училище не е учредяван клуб по дебати. Бяхме дебютанти на състезанието. В България има асоциция на клубовете по дебати и останалите училища съответно имаха своите традиция и опит. Ние, макар и прохождащи, се оказахме на полуфинал, което е голямо постижение. Децата се справиха блестящо. Но също така се представиха на високо ниво и децата ни, които участваха в дебатите на английски език. Според съдиите дебатът бе много коректен и равностоен, на много високо ниво“, коментира Маргарита Сапунджиева, която вече обмисля учредяването на клуб по дебати и в дупнишкото езиково училище.