54 000 лв. са ограбени при въоръжения банков грабеж в Дупница

Подробности около разследването оповестиха на брифинг днес окръжният прокурор Камерия Стефанова и говорителят на Районната прокуратура Галина Димитрова
Снимка: КАМЕРТОН

 

54 000 лв. е ограбил от банковия клон извършителят на въоръжения грабеж в Дупница вчера. Това стана ясно на брифинг пред Районен съд – Дупница днес, на който подробности около случая оповестиха окръжният прокурор Камерия Стефанова и говорителят на Районната прокуратура Галина Димитрова. Двете не потвърдиха самоличността на заподозрения, както и  информацията, че е бивш служител на МВР.

 

Ограбената сума е била в левове, щатски долари, паунди и евро. Каса на банката не е разбивана. Извършителят е събрал парите, които са били на бюрото на касиерката, а след като тя го е заключила в работното й помещение, той е стрелял около 6-7 пъти в ключалката, за да се освободи и избяга. Парите са открити в ливада, която се намира в близост до дома на арестувания в квартал „Таушаница“. Самият той на този етап не е направил самопризнания, но е съдействал на разследващите за откриването на сумата. Пистолетът обаче все още не е открит. Заподозреният притежава разрешително за един пистолет и две пушки. В дома му са открити пушките, но не и пистолета, така че на този етап, макар че може да се направи предположение, не може да се каже със сигурност дали именно с липсващото оръжие е действал, обясни прокурор Галина Димитрова.

 

Разследването, наблюдавано в началото от Районната прокуратура, вече е прехвърлено по компетентност на Окръжната прокуратура в Кюстендил, тъй като става въпрос за грабеж в големи размери. Образуваното досъдебно производство е по чл. 199, ал. 1, т.1 от НК, който предвижда наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода и отнемане на една втора от имуществото. „Става въпрос за престъпление с висока обществена опасност, извършено е дръзко, в светлата част на деня и в центъра на града, използвано е оръжие“, подчерта още прокурор Камелия Стефанова. Окръжната прокуратура ще иска постоянен арест за задържания. В момента той е задържан със 72-часова мярка да неотклонение.