Съдът освободи от ареста сина на Каплата

Мотивът – на този етап не може да се направи изобщо, дори и само на пръв поглед, извод за наличие на евентуално обосновано предположение, че обвиняемият Никола Капланов е виновен по обвинението за заплаха за убийство
Снимка: КАМЕРТОН

 

Районен съд – Дупница остави без уважение искането на Районна прокуратура – Кюстендил за постоянен арест на Никола Капланов, син на Васил Капланов, известен с прякора Каплата. 20-годишният младеж е бил задържан по обвинение за закана за убийство. Досъдебното производство срещу него е по чл. 144, ал. 3, вр. с ал. 1 от НК. Обвиняемият да бъде освободен незабавно, ако не са налице други законни основания за неговото задържане, пише още в определението на съда, което може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Кюстендил.

 

Съдът прецени, че от събраните до момента доказателства на този изключително ранен етап на наказателното производство не може да се направи изобщо, дори и само на пръв поглед, извод за наличие на евентуално обосновано предположение, че Капланов е съпричастен към престъплението, в което е обвинен.

 

За да достигне до горния извод за абсолютна липса на обосновано предположение, съдът обсъди само на пръв поглед без детайлен анализ и преценка по същество дадените на няколко пъти през малък интервал от време свидетелски показания от посочения като пострадал от деянието свидетел Димитър Недев. В първоначалните му такива, които са и най-подробни и значителни като обем, не се сочат описват или поясняват каквито и да е действия или още по-малко думи и реплики изречени от обвиняемия, които да могат да се отчетат и квалифицират дори само на пръв поглед като някаква закана с престъпление, още по-малко с убийство. Изрично свидетелят сочи сам в този си разпит, че обвиняемият е мълчал през цялото време. Като твърди, че е осъществявал видеозапис с телефона си спрямо него от разстояние, след като същият му показал среден пръст. Твърденията му за отправена вербално закана с убийство, изразяваща се в сочените от свидетеля като изречени от Никола К. спрямо него думи, ще те убия“, е заявена едва при втория му разпит, проведен 12 минути по-късно. При третия разпит, около половин час по-късно, свидетелят съобщава за други действия на обвиняемия, извършени по-късно, които изобщо, дори на пръв поглед не могат да покрият признаците от състава на престъплението по чл. 144, ал.3, вр. с ал. 1 от НК, за което му е било повдигнато обвинение от РП - Кюстендил. Нещо повече казаното от пострадалия категорично се опровергава насрещно от останалите разпитани по делото свидетели“, пише в мотивите на съдия-докладчика по делото Страхил Гошев. Определението на Районен съд – Дупница може да бъде обжалвано пред Окръжен съд – Кюстендил.

 

Припомняме, че срещу Васил Капланов също се води дело за закана за убийство, като жалбоподател отново е Димитър Недев. Това съдебно производство бе изпратено по компетентност на Районния съд в Несебър, тъй като престъплението е било извършено в морския курорт Златни пясъци. Разговорът между Недев и Каплата, обект на делото, е бил свързан с изчезването на Янек Миланов. Както е известно, според твърдения на близки и приятели на Янек за последно той е бил видян именно с Васил Капланов.