МЗ иска от общините да разработят мерки за повишаване на обхвата на ваксинираните срещу К-19

Здравните власти настояват за повече ваксинирани в учебните и социалните заведения, както и в районите с концентрация на роми, необходима е и реклама на ваксините, обсъдили са представители на институциите на заседание в Областната администрация

 

Кметовете на общини в Кюстендилска област трябва да разработят мерки за повишаване на обхвата на ваксинираните сред персонала на учебни и социални заведения, предприятия и райони с концентрирани малцинствени групи. Това указание е дадено на общинските ръководства от РЗИ – Кюстендил във връзка с писмо, получено в инспекцията от Министерството на здравеопазването. Кметовете трябва да обърнат внимание също така и на туристическия бранш, да бъдат обхванати желаещите да се ваксинират с избрана от тях ваксина. Това е докладвал директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Златко Величков по време на заседание на Областния оперативен щаб, ръкововоден от областния управител Александър Пандурски, съобщават от пресцентъра на Областната администрация (ОА).

 

Присъстващите на заседанието са се обединили около мнението, че е необходима медийна кампания на регионално ниво, която да убеди повече хора да се ваксинират. „С отзвучаването на пандемията намалява и страхът, който хората изпитват и това ги кара да отлагат тази стъпка“, обяснява д-р Александър Величков, директор на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“- гр. Кюстендил, цитиран от пресцентъра на ОА. „Ваксини има налични от четирите вида, работи се в добра колаборация с РЗИ във връзка с доставките им. Смятам, че една целенасочена медийна кампания би била от полза“, допълнил е д-р Матей Попниколов от частната болница в Дупница. „Общопрактикуващите лекари са се включили активно във ваксинационната кампания в началото на месец май. Списъците им с желаещи ваксина лица са накрая си“, споделил и д-р Румен Алексов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

 

До момента в Кюстендилска област са поставени 25 414 дози ваксина срещу ковид-19 („Пфайзер“, „Модерна“, „Астра Зенека“ и „Янсен“). 10 460 души са със завършен ваксинационен цикъл. Обхванати са следните групи: възрастни хора между 45-65 г. – 6837; възрастни хора над 65 г. – 8456; лекари – 496; помощен персонал в лечебни заведения – 26; помощен персонал – 276; дентални лекари – 108; магистьр-фармацевти – 51; помощник фармацевти – 17; домуващи в социални институции – 408; персонал в социални институции – 142; педагогически специалисти – 593; непедагогически персонал (детски градини и училища) – 20; специалисти здравни грижи – 504; персонал на ферми за отглеждане на норки – 5 и представители на сферата за масово осведомяване – 35. Имунизираните лица, пряко ангажирани с организацията и провеждането на парламентарния изборен процес, са 1283. Служители, участващи в поддържането на функционирането на основни за обществения живот дейности – 725. Уязвими групи от населението, поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързани с условията и начина им на живот – 1519 и други – 3513.