Дупнишкото читалище „Христо Ботев“ отбеляза патронния си празник

 

С литературно-музикална програма НЧ „Христо Ботев“ отбеляза патронния си празник и Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Присъстваха представители на читалищното настоятелство, ученици от ОУ „Св. св. „Кирил и Методий“, родители и много гости. Тържественото честване започна със слово на председателя на културната институция Йорданка Божкова. Тя припомни историята за революционната дейност на националния ни герой и вечения му принос за освобождението на българския народ. След това прозвуча химнът на Република България.

 

Програмата започна с рецитал на вечните Ботеви стихотворения „Хаджи Димитър“, „Елегия“, „Майце си“ и др. Те бяха представени от четвъртокласника Ивайло Добринов и Дария Бояджиева, Диана Костадинова, Адрияна Юрукова и Елица Маркова от шести клас от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Авторското си стихотврение „Ботевата храброст“ рецитира шестокласничката Ася Овчарова от същото училище. Андреа Костова от седми клас прочете свое есе, посветено на Ботев. Ангел Манасиев и Денислав Начев прочетоха написаното прощално писмо на Ботев към неговото семейство от парахода „Радецки“  и една от телеграмите, изпратени от там.

 

Музикални поздрави с изпълненията си отправиха фолклорната група „Звездица“ към читалището и възпитаниците на школата по народно пеене към културната институция с ръководител София Илиева. Празникът завърши с изпълнения на читалищната танцова формация „Ритми“ с ръководител Радослав Новаков.