Дупничани се поклониха пред паметта на Ботев и загиналите за свободата на България

Множество ученици и граждани паднаха на колене пред паметника на Христо Ботев точно в 12.00 часа, когато сирените оповестиха преклонението пред националните ни герои
Снимки: КАМЕРТОН

 

С поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника в двора на Гимназията в Дупница бе отбелязан Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. За да се поклонят пред паметта на революционера, на церемонията дойдоха ръководствата на Община Дупница и Общинския съвет, културни и читалищни дейци, представители на патриотични организации и спортни клубове, както и много други граждани. Както всяка година на 2 юни, пред паметника на Христо Ботев излязоха и учителите и учениците от Гимназията, която на този ден чества патронния си празник, а днес отбелязва и 140 години от своето създаване.

 

След официалната кратка церемония по поднасяне на венци и цветя Георги и Петър Захаринови рецитираха два стиха на Ботев. Община Дупница не бе подготвила програма, никой от официалните лица не произнесе и слово. Затова събралото се множество от ученици и граждани се наложи да чака повече от 20 минути, за да сведе глава и падне на колене точно в 12.00 часа, когато сирените оповестиха преклонението пред паметта на националните ни герои.