Съветниците разрешиха електромобилите да паркират безплатно в Дупница

По справка с КАТ засега в града са регистрирани само две електрически коли
Снимка: КАМЕРТОН

 

Електромобилите вече ще паркират безплатно в „синята зона“ на Дупница. Това реши Общинският съвет в Дупница с промени в Наредбата за организацията на движението в общината, гласувани с 19 гласа „за“ и двама въздържали се. Собствениците на екологичните коли ще бъдат освободени от такса за паркиране срещу еднократно плащане за издаване на стикер, който да бъде залепен на предното стъкло.

 

В залата днес общинските съветници не получиха отговор от експертите в общинска администрация дали и гостите на града с електромобили, както и тези, чиито коли не са регистрирани в Дупница, ще могат да паркират безплатно. Не стана ясно стикери, издадени от други общини важат ли в Дупница и обратно, притежанието на дупнишки стикер освобождава ли собствениците от такса за паркиране в други общини на страната. В случай че се освобождават от такса само регистрираните в Дупница електромобили, засега промяната на наредбата, гласувана днес от съветниците, засяга само две коли, по справка с КАТ – Дупница толкова са регистрираните там електромобили. В залата кметът Методи Чимев каза, че са няколко и вече имало запитване от граждани за въвеждане на безплатно паркиране за тях.

 

При обсъждането на догладната записка Тодор Василев от БДЦ изрази мнение, че промяната е некоректна спрямо собствениците на автомобили с най-висок клас на екологичност, които също не замърсяват въздуха, но ще плащат за паркиране. Председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов му отговори, че би могъл да предложи промени в наредбата със своя докладна записка. Посочи още, че разбира мотивите на Василев, тъй като същото може да се попита и за хибридните автомобили, както и за тези с малки бензинови двигатели.