Скулпторът доц. Момчил Мирчев откри изложба в Дупница

Експозицията е подготвяна в продължение на почти три години, за да бъде специално представена за първи път в града по повод Майските празници на културата
Снимки: КАМЕРТОН

 

Доц. д-р Момчил Мирчев откри в Дупница поредната си самостоятелна изложба. Експозицията, озаглавена „Скулптура“, е подготвяна в продължение на почти три години, за да бъде представена специално в града по повод откриването на Майските празници на културата. Тепърва предстои да бъде показана в София и други градове на страната. На откриването в изложбена зала „Околийската къща“ вчера присъстваха художници, общественици, любители на изкуството. Майката и сестрата на автора – Елка Мирчева и доц. д-р Ралица Мирчева, също бяха сред гостите.

 

Чувствам Дупница много близка, спрямо моя дядо, спрямо моя баща, които са живели и дали много в педагогически и художествен план на града. Мисля, че също съм поел по този път. С дупничани направихме и едно много добро приятелство и дружба с нашите чести изяви. Почти всяка година сме добре дошли. Усещането ми е винаги много мило, изпитвам приятелски чувства. Неслучайно тук са минали едни от най-силните години на моето семейство. Затова и тук са първите излжби, които правя след моите търсения в ателието. Благодаря за възможността да бъда част от Майските празници на града“, сподели пред „Камертон“ доц. Мирчев.

 

Изложбата представя последните лични философски търсения, анализи и съпоставки на автора в сферата на скултурата. Това е нова линия въобще в професионалната кариера на Момчил Мирчев. Експозицията е продължение на предишния му цикъл „Структури“, който също е показван в Дупница. Пластическият изказ на спиралите са превъплътени в гората, тотемите, легендите, сънищата, мъдростта и музиката. Четиринадесетте на борй творби са сложни по замисъл и нетрадиционни, като част от тях са озаглавени „Дървото на живота“, „Спирала на живота“, „Сатир и нимфа“, „Сова“, „Орел“, „Симфония“, „Хармония“, „Порив“ и пр. Те са сътворени от класически материали, включващи керамика и различни видове глазури, докато постаментите са от дърво. В творчестото си доц. Мирчев се придържа към класическите материали, които са „най-близки до човека, защото в Библията пише, че Бог е сътворил човека от глина“. Допълнително в двете зали могат да бъдат разгледани и снимки на същите творби, заснети под различна светлина и ъгъл, които акцентират върху формата и детайлите.

 

Оставям тълкуванията на гостите и публиката, сами да открият замисъла в експозицията. Това е плавен преход, но има връщания в предишни мои композиции, а именно моя препратка към „Сатир и нимфа“. Тази тема е правена много пъти, но тук я представям в съвсем друг експресивен, силуетно-конструктивен начин, който мисля, че технологично се получи доста интересно като краен резултат. Идеята е да откъсна зрителя от една нормалност, а именно да го насоча в едно изречение, което ще го оставя без край, „Там където...“. Всеки зрител ще открие сам за себе си какво е искал да каже автора“, каза още пред „Камертон“ доц. Мирчев.

 

Доц. д-р Мирчев е член на Съюза на българските художници, секция „Скулптура“, доцент по скулптура към специалност „Керамика“ в НХА, ръководител катедра „Керамика и дизайн на порцелан и стъкло“ в НХА. Работи в сферата на скулптурата, в монументалната, както и в малката пластика, използвайки богатството от различни материали като бронз, камък, дърво, керамика, инокс и др. Скулптурни композиции и пластики на автора се намират в обществни паркове в София и страната. Негови творби са притежание на частни колекции в България, Германия, Швеция, Англия, Франция, САЩ и пр.

 

Изложбата „Скулптура“ може да бъде разгледана в изложбена зала „Околийската къща“ в продължение на месец.