Условни присъди и глоби по 10 000 лв. за нарушена карантина

32-годишен мъж и 30-годишна жена от Бобов дол са се признали за виновни и са сключили споразумения с прокуратурата, които впоследствие са одобрени от съдилищата в Дупница и Кюстендил

 

32-годишен мъж се е признал за виновен в това, че на 28-ми април тази година в град Кюстендил е нарушил предписание за поставяне под карантина, предписана му от РЗИ- Видин. Принудителната изолация подсъдимият трябвало да изтърпи в Бобов дол. В постигнато споразумение с прокуратурата той се е съгласил да плати глоба в размер на 10 000 лв., както и да изтърпи 4-месечно наказание „лишаване от свобода“ с изпитателен срок от 3 години. Споразумението е одобрено от Районния съд в Кюстендил.

 

30-годишна жена също ще плати глоба от 10 000 лв. за нарушена в Бобов дол карантина през декември миналата година. Условната присъда, за която се е споразумяла с дупнишката прокуратура, е 3 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок.

 

И двете съдебни определения са окончателни и не подлежат на обжалване. Припомняме, че досега осъдените по чл. 355, ал.2 от НК бяха наказвани с пробация, като и в предишните случаи присъдите се налагаха по споразумение с прокуратурата.   

 

От началото на тази година в Кюстендилска област са заведени 13 делата за нарушение на карантина, 8 от тях са в Районен съд – Дупница, а останалите в Районен съд – Кюстендил.