След над 20-годишна пауза БК „Марек“ отново бе домакин на кръг от държавното първенство

Младите баскетболни надежди на Дупница се представиха блестящо, като спечелиха и двете си срещи на своя територия в местната Спортна зала

 

За първи първи път от  около 22 години насам дупнишкият баскетболен клуб „Марек“ отново беше домакин на кръг от държавното първенство по баскетбол за момчета до 12 години. Освен домакините в турнира, състоял се през изминалия уикенд в Спортната зала в Дупница, взеха участие още Рилски спортист – Самоков, Миньор – Перник, Ботев – Враца и Евробаскет – Благоевград.

 

Младите баскетболни надежди на Дупница се справиха блестящо, като спечелиха и двата мача в кръга - срещу Миньор – Перник с 50:23 и срещу Евробаскет – Благоевград с 51:48. „Децата се раздадоха на терена и напълно заслужиха победите в двете срещи. Те за първи път се състезават на собствена територия, а знаете, че у дома и стените помагат. Публиката беше многобройна и се получи страхотен празник за децата, а родителите им са изключително горди с тях и има защо“, коментира пред „Камертон“ треньорът им Йордан Гиргинов.

 

Досега дупнишкият клуб по баскетбол, който след дългогодишна пауза е възстановен преди около 6-7 години и тепърва набира скорост, е отказвал домакинства поради финансови затруднения. Школата, в която тренират около 50 деца, засега не получава финансиране от Община Дупница, а и спонсорите й не са много. Въпреки това за домакинството през изминалия уикенд ръководството й се е амбицирало и е събрало необходимите средства с помощта на местен бизнесмен и ветерани баскетболисти от града. По този начин е постигната целта на клуба да покаже на местната общественост, че сред децата в Дупница има изключителни баксетболни таланти, за някои от които скоро ще се чува и в национален мащаб, убеден е Йордан Гиргинов. Това е потвърдил пред него и представител на Федерацията по баскетбол, който е наблюдавал срещите в Дупница през уикенда и е бил възхитен от дупнишките състезатели. За да продължат да бъдат на високо ниво обаче са необходими не само талант и желание, но и по-добри тренировъчни условия и финансова помощ от институциите и бизнеса, признава треньорът.