Дупничани посрещнаха Празника на всички празници. Христос Воскресе!

Миряни и богомолци препълниха Централния катедрален храм „Св. Георги Победоносец“ и дворното пространство, където по традиция се раздава Благодатния огън
Снимки: КАМЕРТОН

 

В Дупница тържествено бе отбелязано и прославено Светлото Христово Възкресение. Миряни и богомолци преди полунощ препълниха двора на Централния катедрален храм „Св. Георги Победоносец“, за да отпразнуват Празника на празниците – Възкресение Христово. При стриктно спазване на противоепидемичните мерки в църквата бе извършена Пасхална полунощница, като бе изпят канонът на Велика събота, за да се припомни влизането на Иисус Христос в гроба. Богослужението оглави архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски в съслужие с отец Петър Очков и отец Добри Добрев.

 

 

Отец Паликарски раздаде на миряните и свещенослужителите Благодатния огън, след което се проведе литийно шествие и в двора на храма бе прочетено Възкресното свето Евангелие, предшествано от звука на църковните камбани. Точно в полунощ всички чуха пасхалния благ възглас „Христос Воскресе“, а „Воистина Воскресе“ бе всеобщият отговор. Вярващите, сред които и множество деца, държаха в ръцете си свещи, за да занесат светлината на Словото Божие в домовете си. С голяма радост те посрещнаха и приеха благодатта на великата светиня, за да бъдат благословени за здраве, благоденствие, щастие и духовно спасение.

 

 

 

Впоследствие в храма се отслужи Пасхалната утринна и Златоустовата литургия, като се извърши Светото тайнство Причастие, а миряните приеха тялото и кръвта на Христос чрез хляб и вино за вечен живот и пречистване на греховете.  

 

 

 

 

Възкресение Христово е най-големият празник за християните, наричан Празник на всички празници. Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Това е така, защото Божият Син със смъртта Си изкупва греховете на човечеството, а с възкресението Си дава надежда за живот.

 

Днес в църквата ще бъде отслужена Пасхалната Вечерня за Второ Въскресение Христово. Ще бъде прочетено възкресното свето Евангелие на различни езици. Евангелието се чете само веднъж в годината в знак на това, че много народи са повярвали в проповедта на Възкресението. С Второ Възкресение (нарича се второ, тъй като за втори път след полунощ звучи евангелският текст за възкресението на Христос) започва Светлата седмица - време, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица. Седмицата се нарича Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

 

Христос Воскресе!